Romania dupa recesiune - analisti
Data: 16 mai 2011 Ora: 16:37Cresterea Produsului Intern Brut cu 0,6% in primul trimestru din 2011 comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut, in conditiile in care economia Romaniei a inregistrat o crestere trimestriala modica de 0,1% in ultimul trimestru din 2010, potrivit datelor Institutului National de Statistica, marcheaza iesirea oficiala din recesiune a tarii noastre. Totusi, analistii eFin.ro mentioneaza ca in realitate cresterea anuala ajustata din primul trimestru a fost de 0,3% si a reprezentat in fapt numai primul trimestru de crestere anuala. Iesirea din recesiune s-a produs doar in cazul in care consideram definitia mai "larga" a cresterilor trimestriale in doua trimestre consecutive; oricum analistii eFin.ro sunt optimisti in privinta evolutiei economice viitoare a Romaniei si prevad pentru intregul an o crestere de 2 - 2,3% a PIB.
Departe de a sarbatori, analistii financiari fac o distinctie clara intre recesiune si criza si sustin importanta identificarii a noi oportunitati pentru dezvoltare. Potrivit analistilor, in continuare cresterea trebuie sa aiba in centru productia si investitiile, nu consumul.
Cresterea economica a fost puternic sustinuta de exporturi si industrie, totusi consolidarea monedei nationale in perioada recenta a avut ca efect diminuarea veniturilor exportatorilor.
Potrivit analistului financiar Ilie Serbanescu, faptul ca ne-am oprit din cadere este un lucru bun, insa cresterea economica a fost centrata pana acum pe consum, iar stimularea productiei este esentiala pentru stabilitate.
Este bine sa avem o crestere moderata, chiar redusa. Trebuie pus accentul pe partea de productie, nu de consum care reprezinta 60-70% din PIB, pentru ca exista altfel riscul sa ne intoarcem in doar doi ani in 2008. Cresterea consumului adanceste dezechilibrele existente in economie de doi ani, iar consumul fara productie inseamna nesustenabilitate economica. Este, astfel, de preferat sa avem o crestere de 1% in partea de productie, decat una de 4% pe partea de consum, a spus Ilie Serbanescu pentru eFin.ro.
Si analistii eFin.ro sunt de parere ca aceasta crestere economica trebuie sa nu mai aiba ca efect adancirea dezechilibrelor macroeconomice ale Romaniei, in special pe componentele de indatorare externa, deficite publice si de cont curent.
Nu doar productia, ci si investitiile trebuie stimulate in urmatoarea perioada, considera directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, Victor Safta.
Pentru a continua cresterea economica in cel de-al doilea trimestrul, Romania trebuie sa stimuleze investitiile si productia inclusiv pentru uz intern. Sectorul privat are nevoie de stimulente economice si fiscale si, in acelasi timp, firmele trebuie sa manifeste mai multa indrazneala in ceea ce priveste investitiile, inovatia, promovarea pe piata interna si externa etc. E vremea pentru cresteri economice si ale business-urilor, a aratat reprezentantul X-Trade Brokers.
Revenirea economiei romanesti se datoreaza contextului international, iar masurile pe plan local, precum majorarea pretului la energie termica si restructurarea a mii de posturi din sectorul public vor avea un efect negativ.
Dincolo de riscurile externe - fiind usor de recunoscut ca "revenirea" economiei romanesti se datoreaza mai degraba contextului international, nu unei performante locale deosebite - exista pericole din sfera majorarii pretului la energie termica, care va diminua din nou venitul net disponibil, franand consumul. Efectul acestui fenomen este inca neclar, depinzand de cat vor putea si vor vrea sa acopere primariile. Restructurarea a aproape 7000 de posturi din sectorul public va avea de asemenea un efect negativ. Estimarile noastre pentru 2011 raman in sfera pozitiva, vizand o crestere de 1,6%, insa factorii interni si externi analizati induc riscuri importante, a precizat Victor Safta.
In opinia analistilor eFin.ro, restructurarea sectorului public si aducerea economiei romanesti in competitie directa si pe pozitii egale din punct de vedere al costurilor cu partenerii sai din UE, reprezinta pasi importanti in sensul modernizarii structurale a economiei. Fara aceste masuri – care pot avea pe termen scurt efecte de franare a cresterii economice – Romania va ramane in continuare doar o sursa de produse cu valoare adaugata redusa pentru partenerii sai comerciali, iar costurile din sectorul public vor absorbi in mod ineficient resursele limitate generate de sectorul privat.
Articole asemanatoare
-
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre c...
-
Cum schimbă fintech-ul recrutarea în IT în sectorul financiar
Fintech-ul a revoluționat sectorul financiar, aducând soluții inovatoare precum plățile dig...
-
Anunt ziar autorizatie mediu
Este esențial ca aceste anunțuri să fie redactate cu atenție, având în vedere nu doar...
-
Închirierea automobilelor de epocă în cinematografie
În industria cinematografică, detaliile sunt esențiale pentru a recrea o epocă trecută sau ...
-
Importanta ferestrelor cu geamuri termopan
Inlocuirea ferestrelor vechi sau cumparare de ferestre pentru o locuinta noua, este o sarcina pe ...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult