Revenire modesta a economiei

Revenire modesta a economiei Data: 20 ianuarie 2010   Ora: 16:14

Romania ar putea inregistra in 2010 o revenire modesta a economiei, cu o crestere de aproximativ 1%, principalele motoare de crestere pe termen scurt fiind exportul si productia industriala, considera Cristian Ionescu, Country Manager Coface Romania, Bulgaria si Slovacia.

Riscurile majore cu care se va confrunta in 2010 acest stat sunt puternic legate de instabilitatea mediului politic, ce poate conduce catre o nerespectare a acordului cu Fondul Monetar International sau catre programe guvernamentale deficitare si politici economice si fiscale incoerente (majorarea taxelor si impozitelor). Totodata, cresterea somajului, mentinerea creditarii la un nivel restrictiv, completat de posibilitatea reducerii investitiilor straine ar putea constitui un pericol in ceea ce priveste redresarea economiei.

 "In 2010, stabilitatea macroeconomica va continua sa fie foarte dependenta de performanta guvernamentala si de capacitatea acestuia de a respecta acordurile cu structurile internationale; odata cu aprobarea bugetului se asteapta disbursarea transelor 3 si 4 din acordul cu FMI. Aceasta injectie de lichiditati va asigura pe termen scurt stabilitate financiara pe piata interna si va proteja moneda nationala" a precizat Ionescu.

In ceea ce priveste Europa Centrala si de Est per asamblu, criza financiara regionala sistemica a putut fi evitata. Criza creditelor a avut un impact mai putin puternic decat s-a estimat, ca urmare a ajutorului acordat de institutiile multilaterale, al Uniunii Europene, al bancilor centrale si al bancilor comerciale straine care si-au sustinut filialele locale.

Europa Centrala nu va cunoaste decat o crestere economica moderata in acest an, regiunea confruntandu-se cu efectele scaderii cererii din partea zonei euro, ale contractarii fluxurilor de capital straine si scaderii creditelor.

Produsul intern brut din regiune s-a comprimat cu 4,5% in 2009, cele mai afectate fiind Estonia, Letonia si Lituania, unde scaderea a fost in medie de 15%.

“In acelasi timp, recesiunea a afectat in proportie de 6 - 7% Romania, Ungaria si Turcia si de 4 - 5% Republica Ceha, Slovacia si Bulgaria. In schimb, Polonia, care nu prezenta dezechilibre majore inainte de criza si care afisa o dependent limitata la comertul exterior, a scapat de recesiune. Aceasta a fost singura tara din Uniunea Europeana care a inregistrat o astfel de performanta”, au precizat oficialii Coface, adaugand faptul ca, desi cresterea activitatii in zona euro a fost reluata, optimismul trebuie sa fie prudent.

Astfel, dupa o perioada indelungata de crestere a volumului de credite, eliminarea datoriilor particulare si a intreprinderilor nu va fi una rapida, reluarea creditarii facandu-se treptat.

Consumul privat va fi blocat de limitarea sau de inghetarea salariilor si de cresterea somajului. Cel mai adesea, manevrele pe plan bugetar vor fi slabe datorita necesitatii de ajustare a finantelor publice care vor fi in mod sensibil deteriorate.

“In fine, aceasta crestere va depinde in mare parte de mentinerea conjuncturii din Europa de Vest, acolo unde cresterea va fi in orice caz, una modesta”, au concluzionat oficialii Coface.

In ceea ce priveste Europa de Vest, se estimeaza o crestere de 1% a PIB-ului in regiune. Primul semestru al anului ar putea fi marcat de o incetinire datorata disparitiei factorilor temporari de sustinere, precum primele de casare pentru automobile sau regenerarii rezervelor.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult