Obiectivul 2015 - o motivatie pentru continuarea reformelor
Data: 2 mai 2011 Ora: 15:18Guvernul a mentinut tinta de aderare la zona Euro in 2015. Datoria publica, desi in crestere, este inca in parametrii acceptabili. Convergenta economiei reale ramane inca o problema, chiar daca nominal ne putem incadra in parametrii solicitati, se arata in analiza X-Trade Brokers.
Guvernul a mentinut saptamana trecuta tinta de aderare la zona Euro in 2015, desi intr-o prima varianta a proiectului de convergenta, aceasta perspectiva parea sa fie amanata. Romania indeplineste in acest moment 2 din cele 5 criterii de convergenta. Cursul de schimb s-a dovedit relativ stabil dupa deprecierea rapida de la final de 2008 - inceput de 2009, ramanand intr-o banda de fluctuatie de aproximativ 9% de atunci, incluzand chiar si mini-panica de dupa majorarea TVA care a impins EUR RON inspre 4,4. Datoria publica, desi in crestere, este inca in parametrii acceptabili - Romania fiind in zona de top a clasamentului, cu un nivel de 30,8% din PIB, mult sub media UE de 80% si tinta setata la 60%. Rata anualizata a inflatiei este pe de alta parte cea mai ridicata din UE, de peste 8% in martie.
"Inflatia va trebui coborata, iar deficitul public redus in continuare prin ajustari structurale. Aceste obiective ar putea fi teoretic atinse, insa unele riscuri raman. Scaderea ratei de dobanda nominale pe termen lung in marja agreata (2% peste cea a celor 3 state cu cea mai slaba inflatie) ar putea fi adusa o data cu increderea pietei in capacitatea de mentinere a unei inflatii scazute si stabile", precizeaza directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, Victor Safta.
Din acest punct de vedere, obiectivul 2015 poate fi o motivatie si un reper - reformele trebuie continuate, iar Euro ar veni ca o recompensa a unui proces dureros. Dar obtinerea notelor de trecere pentru aderare nu va fi de ajuns. Romania va trebui sa aiba grija insa ca indicatorii sa se incadreze solid si sustenabil in timp, intr-un interval confortabil.
"< Cosmetizarea > datelor pentru a se obtine la limita trecerea stachetei poate fi o tentatie pentru mediul politic, dar si un pericol pentru economie. Intrarea Romaniei nepregatita in uniunea monetara ar putea aduce probleme, iar acest scenariu nu este doar unul teoretic. Renuntarea la politica monetara si valutara independenta trebuie sa se faca atunci cand economia reala este eficienta si sistemul public restructurat", afirma Victor Safta.
Lipsa canalului de ajustare prin cursul de schimb si a unei politici monetare independente a creat o serie de probleme vizibile in Grecia, Irlanda si Portugalia care au fost nevoite sa apeleze la finantare din partea UE si FMI.
"Convergenta economiei reale ramane inca o problema, chiar daca nominal ne putem incadra in parametrii solicitati. Estimarile de crestere economica de peste 4% pentru urmatorii 6-7 ani ale CNP s-ar putea dovedi prea optimiste. Romania trebuie sa fie sigura ca alege momentul potrivit. Daca ne-am grabit cu deschiderea contului de capital, ar fi recomandabil sa nu facem aceeasi greseala si cu aderarea la zona Euro", a declarat Victor Safta.
In privinta cursului de schimb, Banca Nationala a Romaniei pregateste deja terenul, incercand sa limiteze sansele unor miscari abrupte, chiar daca pare a favoriza o intarire moderata a leului pentru a limita presiunile inflationiste. In fata Euro, leul a cunoscut pe intregul parcurs al lunii aprilie o tendinta lina de apreciere, marcand un avans de numai 1,1%. Pentru moment, perspectiva tehnica indica sansele unei deprecieri corective a leului inspre palierul de 4,12, urmat eventual de bariera de la 4,14. In urmatoarele saptamani, in cazul unui nou val de apreciere a monedelor din regiune, cursul ar putea incerca sa strapunga nivelul de 4,0375, testand ulterior pragul de 4 lei pentru un Euro.
Articole asemanatoare
-
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre c...
-
Cum schimbă fintech-ul recrutarea în IT în sectorul financiar
Fintech-ul a revoluționat sectorul financiar, aducând soluții inovatoare precum plățile dig...
-
Anunt ziar autorizatie mediu
Este esențial ca aceste anunțuri să fie redactate cu atenție, având în vedere nu doar...
-
Închirierea automobilelor de epocă în cinematografie
În industria cinematografică, detaliile sunt esențiale pentru a recrea o epocă trecută sau ...
-
Importanta ferestrelor cu geamuri termopan
Inlocuirea ferestrelor vechi sau cumparare de ferestre pentru o locuinta noua, este o sarcina pe ...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult