Masurile de austeritate afecteaza redresarea economiei

Masurile de austeritate afecteaza redresarea economiei Data: 6 iulie 2010   Ora: 11:59

Economia Romaniei se va contracta cu 1,5-2% in acest an, ca urmare a masurilor de austeritate adoptate de catre Guvern, considera reprezentantii companiei Coface, acestia revizuindu-si prognozele care la inceputul lui 2010 indicau o crestere a PIB cu peste 0,5%.

"Devine o certitudine ca anul 2010 este unul si mai dificil decat 2009 din punct de vedere economic. In ciuda estimarilor initiale de revenire catre o crestere timida in a doua jumatate a anului pe fondul cresterii cererii din partea partenerilor externi, datorita masurilor de austeritate anvisajate de actualul guvern, Romania va suferi o contractie de aproximativ 1,5% - 2% a PIB-ului fata de 2009", potrivit Coface.

Desi masurile decise de Guvern tintesc reducerea deficitului bugetar, acestea pun sub semnul intrebarii atat atingerea tintei de deficit, creand totodata premisele unor efecte negative asupra activitatii economice prin lipsa unui pachet de sprijin si probabile efecte asupra consumului, aflat deja intr-o situatie precara.

"Daca pachetul initial de masuri anuntate presupunea costuri sociale foarte mari, vizand o reducere a cheltuielilor bugetare cu efect direct asupra deficitului, majorarea cotei de TVA de la 19% la 24% pare a fi o masura menita esecului, deoarece cresterea veniturilor nu este garantata. Contractia consumului va diminua baza de impozitare si suplimentarea sumelor incasate la buget scontata prin cresterea cotei de TVA, doar efectul negativ pe care il vor resimti companiile si consumatorii finali fiind cert", sustin reprezentantii companiei.

Se atrage atentia ca majorarea TVA se va traduce in cresterea inflatiei intrucat marirea taxelor se va regasi in mod direct in preturile practicate de furnizori si distribuitori care nu vor putea absorbi o astfel de diminuare a marjelor comerciale.

Pentru a fi suportabila de catre sectorul privat, masura majorarii TVA ar trebui insotita de altele care sa sprijine companiile, astfel incat - macar o mare parte dintre acestea- sa poata sustine o parte din cresterea de pret, astfel incat aceasta sa nu mai ajunga la consumatorul final si sa descurajeze consumul, apreciaza directorul casei de brokeraj X- Trade Brokers, Victor Safta.

Totodata, se apreciaza ca aceste masuri vor determina intarzierea relaxarii creditarii, in noile conditii rambursarea creditelor devenind dificila, astfel ca in lipsa unor premise economice pozitive, cel mai probabil creditarea se va mentine restrictiva, atat din punct de vedere al costurilor cat si al garantiilor, nivelul lichiditatilor pe piata ramanand scazut.

Si reprezentantii X- Trade Brokers sustin ca majorarea TVA va duce la cresterea inflatiei si va ingreuna, o data in plus, creditarea, afirmand ca fara masuri de sustinere a sectorului privat si a creditarii, economia romaneasca va ramane in recesiune si in 2011.

De asemenea, cresterea puternica a fiscalitatii intr-un termen atat de scurt va conduce inevitabil la cresterea evaziunii fiscale si reintoarcerea la economia subterana, veniturile la bugetul de stat urmand a se situa cel mai probabil sub nivelul tinta.

Pe de alta parte, companiile se vor confrunta cu scaderi ale vanzarilor si vor deveni incapabile sa absoarba "socuri prelungite" si sa gestioneze noile conditii, marindu-se astfel numarul de incidente de plati, ulterior de insolvente.

"Este de asteptat ca numarul falimentelor sa creasca in urmatoarea jumatate de an, anul 2010 putand aduce un maxim istoric al numarului de companii iesite din piata. Cele mai afectate companii vor ramane cele din comert, avand in vedere marjele comerciale foarte mici, capitalizarea redusa si dependenta acestor companii de finantarile pe termen scurt. Impactul acestor masuri - inflatia, cresterea somajului, volatilitatea cursului valutar - se vor rasfrange direct asupra consumatorilor si a mediului de afaceri, iesirea din recesiune ramanand doar un deziderat", a declarat directorul general al Coface Romania, Cristian Ionescu, potrivit Mediafax.

Fondul Monetar International (FMI) a aprobat, vineri 5 iulie, a patra revizuire a acordului stand-by cu Romania, constand in eliberarea celei de-a cincea transe din imprumut, in valoare de aproximativ 900 milioane de euro.

Romania a incheiat in primavara anului trecut un acord de finantare externa cu UE, FMI si alte institutii financiare internationale, in valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro.

O misiune a FMI va sosi in Romania dupa data de 20 iulie pentru a evalua performantele economice ale autoritatilor romane pe primul semestru, dar si pentru a analiza noile prognoze pentru acest an si anii viitori.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult