Inflatia creste ca urmare a scumpirii alimentelor si combustibililor

Inflatia creste ca urmare a scumpirii alimentelor si combustibililor Data: 10 martie 2011   Ora: 13:11

Scumpirea alimentelor, dar si a combustibililor a determinat o crestere surprinzatoare a inflatiei in luna februarie. Astfel, rata lunara a inflatiei a ajuns la 0,77% in februarie, depasind asteptarile analistilor, de 0,5%, in timp ce rata anuala a inflatiei a urcat la 7,6% de la 7% in ianuarie.

Analistii economici plasau rata lunara a inflatiei din luna februarie la 0,5%, in timp ce rata anuala a fost estimata la 7,3%.

Video: Noi scumpiri la alimente in februarie

Rata inflatiei din februarie a depasit si intervalul de variatie estimat de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, de 7,2-7,5% pana in vara acestui an. Din lunile august-septembrie, guvernatorul se asteapta ca inflatia sa coboare la 4% si chiar sub 4%.

BNR a majorat in februarie prognoza de inflatie pentru acest an de la 3,4% la 3,6% si estimeaza pentru sfarsitul anului 2012 o rata anuala de 3,2%. Tinta de inflatie a bancii centrale pentru 2011 si 2012 este de 3% plus/minus un punct procentual.

Factorul determinant pentru rata inflatiei a fost cresterea foarte ridicata a preturilor alimentelor si a combustibilior.

Preturile alimentelor au crescut in februarie cu 1,76% comparativ cu luna precedenta si cu 8,83% fata de perioada similara din 2010.

Avansul a fost sustinut de scumpirea legumelor cu 8%, si in special a cartofilor, cu peste 10% fata de ianuarie. Cartofii au inregistrat si anul trecut cea mai mare scumpire, de 45%. Alte cresteri importante au inregistrat in februarie preturile la paine (+2,3%) si la fructe proaspete (+4,1%), potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

In acelasi timp, OMV Petrom a majorat de doua ori pretul benzinei si al motorinei in ultimele doua saptamani. Prima majorare, de pana la 9 bani, a fost justificata prin cresterea de accize rezultata din eliminarea facilitatilor pentru bio-combustibilii care intrau in componenta benzinei si motorinei. Marti, insa, compania a anuntat o noua majorare a pretului, cu 9 bani, ca urmare a evolutiei cotatiilor internationale ale produselor petroliere.

Dinamica inflatiei in ultimele luni a inregistrat o evolutie negativa suprinzatoare, ca urmare a cresterii preturilor. In aceste conditii, previziunile Bancii Nationale a Romaniei (BNR) din februarie privind o rata anuala a inflatiei de 3,6% in decembrie 2011 par foarte optimiste, considera analistii Raiffeisen. Potrivit analistilor, exista insa riscuri semnificative ca rata inflatiei la sfarsitul acestui an sa depaseasca si estimarile acestora, de 4,5%.

Ca urmare, ratele dobanzii in perioada urmatoare vor fi probabil mai ridicate decat se astepta pana in prezent. Analistii Raiffeisen estimau ca banca centrala va reduce dobanda de politica monetara in a doua jumatate a anului de la 6,25% la 5.75%. Sansele pentru o astfel de miscare sunt acum aproape de zero. Cel mai probabil, BNR va mentine rata dobanzii de politica monetara la 6,25% pana la sfarsitul acestui an.

In opinia analistilor Raiffeisen, BNR trebuie sa se concentreze in principal asupra mentinerii sub control a asteptarilor inflationiste. De asemenea, analistii considera posibila o usoara apreciere a leului in perioada urmatoare.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult