FMI: crestere economica de 5,75% in Asia in 2010

FMI: crestere economica de 5,75% in Asia in 2010 Data: 29 octombrie 2009   Ora: 17:49 "Asa cum incetinirea economiei americane a determinat scaderea produsului intern brut in Asia, pe fondul inghetarii comertului international si a finantelor, revenirea acesteia genereaza totodata si redresarea din Asia", se precizeaza in raportul FMI

Asia este lider in topul mondial al regiunilor atunci cand vine vorba despre iesirea din criza economica, insa trebuie sa se adapteze unei “lumi noi”, cu un nivel al cererilor mai redus in majoritatea pietelor de export din Vest, considera oficialii Fondului Monetar International, citati de agentia France Presse.

Reprezentantii preconizeaza o crestere economica cu 5,75% in 2010, respectiv cu 2,75% in acest an.
“Asa cum incetinirea economiei americane a determinat scaderea produsului intern brut in Asia, pe fondul inghetarii comertului international si a finantelor, revenirea acesteia genereaza totodata si redresarea din Asia”, se precizeaza in raportul FMI.

Situatia din zona este rezultatul unor initiative guvernamentale solide, a unor politici monetare credibile precum si a unui echilibru consolidat intre segmentul corporatist si cel bancar, fata de cel din trecut.

“Aceste conditii i-au oferit Asiei “spatiul” pentru a reduce in mod semnificativ ratele dobanzilor si pentru a adopta pachete semnificative privind stimulentele financiare. Ca rezultat, cererea interna s-a mentinut la un nivel multumitor, in ciuda unei cereri private reduse”, au adaugat oficialii Fondului.

FMI preconizeaza pentru China o crestere a produsului intern brut cu 8,5% in 2009, respectiv cu 9% in anul urmator. Pe de alta parte, se anticipeaza o contractie economica cu 5,5% in Japonia in anul in curs, urmata de o crestere moderata de 1,75% in 2010.
Productia din statele membre ale grupului G7 se va majora cu 1,25% anul viitor, ca urmare a cererii private scazute.

“Populatiei ii va fi dificil sa cheltuiasca, asa cum bancilor le va fi greu sa ofere credite, din moment ce acestea trebuie sa se concentreze asupra bilanturilor lor, ca urmare a problemelor semnificative cauzate de recesiune”, se precizeaza in raportul FMI.

Oficialii Fondului considera ca in continuare consumul din statele membre G7 (Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie si Statele Unite) se va mentine la un nivel scazut, limitand astfel cererea pentru exporturile din Asia.

Factorii de decizie politica regionala se confrunta cu doua provocari majore si anume, acestia trebuie sa sustina economiile pana in momentul in care acestea isi vor fi revenit complet si sa evite inflatia sau sustenabilitatea fiscala daunatoare. “Pana in prezent, cererea din sectorul privat este scazuta, iar previziunile departe de a fi incurajatoare, atat in Asia, precum si in celelalte regiuni. Prin urmare, tarile din Asia trebuie sa mentina in continuare politicile de sprijin”, se mentioneaza in raportul FMI.

“Redresarea recenta nu este permanenta. De aceea, trebuie sa mentinem stimulentele fiscale si monetare pana in momentul in care suntem convinsi ca redresarea este certa”, a precizat directorul FMI pentru regiunea Asia-Pacific, Anoop Singh.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult