Fitch ne vede mai bine

Fitch ne vede mai bine Data: 3 februarie 2010   Ora: 13:37

Agentia de evaluare financiara Fitch a revizuit perspectivele de rating ale Romaniei de la “negativa” la “stabila”, confirmand totodata ratingul pentru imprumuturi pe termen lung in valuta si in lei la 'BB+', respectiv la 'BBB-'.

De asemenea, Fitch a confirmat plafonul de tara al Romaniei si ratingul pentru creditele pe termen scurt in valuta la 'BBB', respectiv 'B'.

"Imbunatatirea conditiilor financiare si economice externe, reducerea peste asteptari a deficitului de cont curent in 2009, dupa riscul generat de perioada electorala, adoptarea bugetului pentru 2010 si normalizarea relatiilor cu Fondul Monetar International au temperat presiunile de scadere a ratingului suveran al Romaniei", a precizat directorul Fitch Sovereign Group, David Heslam.

Aprobarea bugetului controversat pe 2010 si reluarea asteptata a programului de finantare a Romaniei cu Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar international (FMI) au redus in mod semnificativ riscurile fiscale si de finantare externa, precum si temerile privind o instabilitate macroeconomica viitoare. Precizam ca dupa alegerile prezidentiale din noiembrie 2009 si dupa formarea unei coalitii guvernamentale, executivul a aprobat pentru bugetul pe 2010 un deficit de 5,9% din PIB, in concordanta cu angajamentele luate fata de FMI si UE. Ca de multe ori in ultimii ani, Fitch are mai degraba o atitudine reactiva fata de evenimentele politice si economice. In acest fel, relevanta ratingului suveran scade, in masura in care investitorii si partenerii straini sunt nevoiti sa ia decizii de investire in conditii de incertitudine, care sunt abia mai tarziu infirmate sau confirmate de agentiile de rating, in functie de evolutia evenimentelor. Se pierde astfel chiar scopul de baza al existentei acestor ratinguri, acela de a oferi investitorilor financiari si strategici o baza pe care sa-si fundamenteze decizia de investire, considera analistii eFin.ro.

Aprobarea bugetului si recentele declaratii facute de oficialii FMI si cei ai Uniunii sugereaza ca urmatoarele transe de imprumut din pachetul de sprijin international, precum si cele amanate, din noiembrie 2009, vor fi acordate in scurt timp.Transele vor insuma 3,4 miliarde euro, dintre care 2,4 miliarde euro de la FMI si un miliard euro din partea UE.

Cu toate acestea, exista o serie de riscuri legate implementarea politicilor problematice cuprinse in bugetul pe 2010, inclusiv a inghetarii salariilor din sectorul public si a disponibilizarii a aproximativ 100.000 de angajati, ca urmare a situatiei fragile a majoritatii parlamentare a coalitiei de guvernare si a istoricului fiscal slab din 2007-2008. Consolidarea fiscala necesita sa fie continuata si dupa 2010, pentru a sustine ajustarea externa a economiei si pentru a tempera tendinta de crestere a ponderii datoriei publice. Fitch estimeaza ca datoria publica generala a Romaniei (inclusiv garantiile) va reprezenta 33% din produsul intern brut la sfarsitul lui 2010, comparativ cu 21,8% la sfarsitul anului 2008. Totusi, desi in crestere aceasta valoare este mult sub media de 60% a tarilor membre ale UE. Problema pentru Romania, ca si pentru celelalte tari emergente, este refinantarea acestei datorii in cazul unei crize financiare la un moment dat, pe fondul neincrederii sporite a investitorilor financiari in economiile emergente in perioade de recesiune si criza.

Economia romaneasca a fost semnificativ afectata de recesiune in 2009, oficialii Fitch estimand ca PIB-ul real s-a diminuat cu 6,9%, pe fondul scaderii cererii interne. Totodata, oficialii estimeaza ca deficitul de cont curent s-a redus in 2009 de la 12% din PIB la 4,5%, pentru anul in curs fiind anticipat un deficit extern de aproximativ 5%. Aceasta valoare se afla chiar sub nivelul de 6% considerat ca fiind ‘sustenabil’ in teoria economica clasica.

Rezervele internationale insumau la sfarsitul lui 2009 aproximativ 44,5 miliarde dolari, in crestere cu 4,7 miliarde dolari comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent. Majorarea s-a datorat ratelor mari de rostogolire a datoriilor externe, eliberarii a aproximativ 12 miliarde dolari din imprumutul extern al Romaniei de la FMI si alte institutii financiare internationale, precum si virarii a aproximativ  1,4 miliarde dolari din alocarea speciala de Drepturi Speciale de Tragere (DST) de la FMI.

Fitch estimeaza nevoia totala de finantare externa a Romaniei in 2010 la 58% din rezervele internationale de la finalul lui 2009, in scadere de la 100% din rezervele internationale din 2008, au precizat oficialii agentiei. In acest context, ar fi normal ca in perioada urmatoare agentia de rating sa revizuiasca in crestere ratingul Romaniei; totusi, tinand cont de periodicitatea acestor actualizari, este putin probabil sa vedem vreo miscare de rating mai tarziu de jumatatea acestui an.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Protectie termica la peste 230°C cu Davines: Solutia ideala pentru par sanatos

Expunerea parului la temperaturi ridicate este o practica comuna in rutina zilnica de coafare. Fie ca folosim placa de intins parul, ondulatorul sau ... citeste mai mult