Deductibilitate la achizitia carburantilor si alte noutati fiscale in 2012

Deductibilitate la achizitia carburantilor si alte noutati fiscale in 2012 Data: 5 ianuarie 2012   Ora: 18:01

Anul 2012 aduce numeroase modificari de natura fiscala, cele mai importante dintre acestea facand referire la nivelul salariului minim, deductibilitatea combustibililor si contributiile sociale pentru administratori.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2012, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 700 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore in medie pe luna in anul 2012, reprezentand 4,13 lei/ora. Stabilirea, pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca, de salarii de baza sub nivelul celui prevazut constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 2.000 lei.

De asemenea, se modifica regula de limitare a deductibilitatii cheltuielilor cu combustibilul. Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2012, se limiteaza la 50% dreptul de deducere a cheltuielilor cu combustibilii pentru autoturismele destinate transportului de persoane la calculul impozitului pe profit si impozitului pe venit. Totodata se limiteaza la 50% dreptul de deducere a TVA aferenta achizitiilor acestor autoturisme.

Din acest an, administratorii societatilor comerciale devin asimilati salariatilor indiferent de modul de numire al acestora. Se datoreaza contributii sociale pentru remuneratia administratorilor si indemnizatiile lunare de neconcurenta prevazute in contractele individuale de munca.

Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2012 este de 2.117 lei.

In cazul veniturilor din activitati independente, contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei a 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real.

De la 1 ianuarie 2012, pentru cladirile care nu sunt reevaluate la finalul anului, impozitul va avea valori intre 10% si 20% din valoarea de inventar a cladirii pentru cele care nu au fost reevaluate in ultimii trei ani si intre 30% si 40% din valoarea de inventar pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii cinci ani.

O alta modificare vizeaza veniturile din cedarea folosintei bunurilor. Potrivit noii legislatii, inchirierea in scop turistic a unei camere situata in locuinta proprietate personala cu o capacitate de cazare intre 1 si 5 camere devine venit din chirii.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Top cele mai căutate 7 joburi în 2025

Adaptarea la noile cerințe devine esențială pentru cei care vor să-și construiască o carieră solidă pe termen lung. Anul 2025 promite ... citeste mai mult