Cursul valutar, incotro?

Cursul valutar, incotro? Data: 15 septembrie 2010   Ora: 10:06

Moneda nationala a continuat sa se aprecieze in deschiderea sedintei interbancare de miercuri, 15 septembrie, dealerii considerand ca  Banca Nationala a Romaniei a intervenit indirect, fiind principalul vanzator de valuta. Astfel, paritatea a coborat sub 4,23 lei/euro, in conditiile in care monedele din regiune sunt stabile fata de euro.

Si in sesiunea precedenta, leul a consemnat o apreciere superioara celorlalte valute emergente, insa evolutia a fost sustinuta si de datele privind vanzarile de retail din America.

Precizam ca leul a fost singura moneda din regiune care nu a cunoscut un trend depreciativ in prima parte a sedintei interbancare de marti, 14 septembrie, banca centrala afisand un curs valutar de 4,2478 lei/euro, cu 1,52 bani mai mic comparativ cu cel din ziua precedenta.  De altfel, analistii eFin.ro apreciaza ca BNR a intervenit in piata atat marti, 14 septembrie, cat si miercuri, 15 septembrie, aceste interventii inscriindu-se in strategia de consolidare a leului fata de moneda unica adoptata in ultima perioada. Incercarea de apreciere a leului ar putea fi legata de o coordonare a politicilor monetare si guvernamentale de restabilire a increderii in economia romaneasca, atat la nivelul populatiei cat si la nivel international. Desi analistii eFin.ro sunt de acord cu tendinta de apreciere pe termen mediu si lung a leului fata de moneda unica, ei pun la indoiala necesitatea utilizarii instrumentelor de interventie pe piata ale BNR in acest moment. In opinia noastra, nu exista presiuni externe iminente de depreciere a leului, chiar daca unele rapoarte de analiza ale institutiilor financiare straine propun pentru finalul acestui an cursuri de schimb mult depreciate pentru moneda nationala, in clara divergenta cu fundamentele economice din Romania.

Piata valutara este libera, dar banca centrala va contracara orice eventual atac asupra cursului, in conditiile in care evolutia monedei este legata de starea economiei, a declarat recent viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, citat de Mediafax.

"Moneda este foarte conectata de starea economiei reale. (…) Vom contracara orice atac, daca asa ceva se va intampla. In rest, piata este libera", a afirmat Olteanu, mentionand ca rata de schimb a fost "destul de stabila" in ultimul an.

Din pacate, cursul de schimb al monedei nationale a fost de multe ori deconectat  in ultimii ani de la realitatile pur economice, in ambele directii (atat de apreciere, cat si de depreciere, desigur in momente diferite), pe fondul investitiilor straine speculative sau, dimpotriva, a retragerilor masive de capitaluri straine sub influenta factorilor economici si financiari din tarile dezvoltate, sau a unor evenimente din tarile emergente sau din zona UE. Totusi, pe termen lung evolutia monedei nationale trebuie sa fie conectata la starea economiei reale; acest echilibru este insa atins doar in unele momente si este adeseori influentat negativ de politicile monetare, fiscale sau salariale ale autoritatilor.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult