Curs valutar-evolutie saptamanala si previziuni 8-12 august 2011
Data: 8 august 2011 Ora: 12:00Saptamana a inceput cu vesti bune pentru economia romaneasca, anuntate de delegatia comuna a Fondului Monetar International, Uniunii Europene si Bancii Mondiale, prezenta la Bucuresti pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv. Atingerea tintei de deficit, reluarea cresterii economice si previziunile optimiste privind reducerea inflatiei au fost punctele "forte" ale raportului de tara. Raman insa probleme esentiale: arieratele statului, gradul redus de absorbtie a fondurilor europene, sistemul sanitar. Raportul a fost perceput totusi intr-o lumina pozitiva, ceea ce a dus la aprecierea leul in prima zi a saptamanii.
Tot luni, partidele politice din SUA au stabilit planul de majorare a plafonului de indatorare a tarii, punand capat unei indelungate dispute si restabiland calmul pe pietele financiare.
Leul a inregistrat o scadere marti, reflectand ingrijorarea investitorilor in urma unui sondaj potrivit caruia industria prelucratoare din Statele Unite a crescut intr-un ritm mult mai scazut decat se estimase.
Contrar asteptarilor, moneda nationala s-a apreciat in urmatoarele doua zile revenind la un nivel apropiat de cel de la inceputul saptamanii.
Increderea investitorilor in capacitatea liderilor politici ai Statelor Unite de a administra datoria publica a scazut spre finele saptamanii, determinand prabusirea bursei din SUA cu aproximativ 5%, dar si scaderi insemnate ale burselor europene.
In consecinta, leul a atins vineri cel mai scazut nivel din ultimele doua sapamani.
Evolutie saptamanala
Luni, cursul oficial EUR/RON a fost 4,2246, in scadere cu 0,0157 bani fata de vineri. Moneda unica s-a apreciat usor marti, tranzactionandu-se cu 4,2356 lei/unitate. De miercuri, moneda autohtona a cunoscut o tendinta de crestere, cursul coborand la 4,2342 lei/euro, respectiv la 4,2236 joi.
In ultima zi a saptamanii, cursul EUR/RON a fost 4,2419.
Previziuni
Pentru saptamana aceasta, evolutia leului va fi legata direct de sentimentul investitorilor financiari fata de pietele internationale. Tensiunile sunt extreme si pot genera evolutii neasteptate pentru leu: in general, investitorii tind sa neglijeze moneda romaneasca atunci cand volatilitatea pe pietele majore este ridicata. Totusi, monedele din UE evolueaza ‘grupat’ fata de euro si de obicei arata o volatilitate mai ridicata decat acesta. In conditii normale, asteptam o usoara intarire a leului fata de principalele valute, pe baza fundamentelor economice mai stabile in Romania decat media UE. Totusi, este posibil ca aceasta previziune sa nu se materializeze, din cauza factorilor psihologici prezentati mai sus.
Articole asemanatoare
-
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre c...
-
Cum schimbă fintech-ul recrutarea în IT în sectorul financiar
Fintech-ul a revoluționat sectorul financiar, aducând soluții inovatoare precum plățile dig...
-
Anunt ziar autorizatie mediu
Este esențial ca aceste anunțuri să fie redactate cu atenție, având în vedere nu doar...
-
Închirierea automobilelor de epocă în cinematografie
În industria cinematografică, detaliile sunt esențiale pentru a recrea o epocă trecută sau ...
-
Importanta ferestrelor cu geamuri termopan
Inlocuirea ferestrelor vechi sau cumparare de ferestre pentru o locuinta noua, este o sarcina pe ...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult