Curs valutar-evolutie saptamanala si previziuni 24-28 octombrie 2011
Data: 21 octombrie 2011 Ora: 17:52Moneda nationala a depasit din nou pragul de 4,35 lei/euro in aceasta saptamana, dar a revenit treptat in jurul nivelului de 4,32 lei/unitate.
Leul pare sa se fi consolidat peste nivelul de 4,3, iar in absenta unei deprecieri mai accentuate, interventia bancii centrale este putin probabila.
Remarcam faptul ca leul a scazut intr-o masura mult mai mica comparativ cu monedele regionale, precum forintul maghiar si zlotul polonez, in conditiile in care pietele din Ungaria si Polonia sunt mult mai mari in comparatie cu piata locala.
Deprecierea mondelor din regiune se explica in special prin tensiunile legate de criza datoriilor din zona euro si actiunea neconvingatoare de pana acum a liderilor politici.
Tot saptamana aceasta, agentia de rating Moody’s a redus ratingul Spaniei cu doua trepte, de la Aa2 la A1, pe fondul gradului ridicat al datoriei din sectorul bancar. Agentiile Standard & Poor's si Fitch au coborat de asemenea recent ratingul Spaniei, de la A la AA-, peste nivelul stabilit de Moody's.
Atentia intregii lumi este indreptata in prezent spre summitul Uniunii Europene care va avea loc la sfarsitul acestei saptamani, presiunile asupra decidentilor politici pentru elaborarea unor solutii concrete atingand apogeul. Astfel, rezolvarea situatiei datoriei publice a Greciei si stabilirea gradului de implicare a creditorilor privati, dar si obtinerea unui consens cu privire la modalitatile de extindere ale Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara sunt esentiale pentru restabilirea increderii pe pietele financiare.
Pe plan intern, in aceasta saptaman va fi prezenta la Bucuresti o misiune comuna FMI/ Comisia Europeana, care va analiza reformele intreprinse de Guvern.
Evolutie saptamanala
Leul s-a depreciat in prima zi a saptamanii in raport cu moneda unica, referinta afisata de BNR fiind de 4.3329 lei/unitate, in crestere cu 0,96 bani fata de sedinta precedenta. Marti, un euro era cotat la 4,3529 lei. De miercuri, moneda nationala a cunoscut o tendinta de apreciere mentinuta pana la sfarsitul saptamanii, cotatiile BNR fiind de 4,3346 lei/unitate miercuri, 4,3308 lei/unitate joi si 4,3295 lei/unitate vineri.
Previziuni
Perioada urmatoare este putin probabil sa aduca schimbari majore pe plan international, chiar daca liderii politici din UE vor lua deciziile cele mai bune privind Pactul de Stabilitate. Asadar, asteptam ca leul sa se situeze in continuare in apropiere de 4,3 fata de euro. Totusi, pe termen mediu ar trebui ca leul sa inceapa sa se aprecieze in fata monedei unice, macar atat cat sa recupereze pierderea din acest an.
Articole asemanatoare
-
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre c...
-
Cum schimbă fintech-ul recrutarea în IT în sectorul financiar
Fintech-ul a revoluționat sectorul financiar, aducând soluții inovatoare precum plățile dig...
-
Anunt ziar autorizatie mediu
Este esențial ca aceste anunțuri să fie redactate cu atenție, având în vedere nu doar...
-
Închirierea automobilelor de epocă în cinematografie
În industria cinematografică, detaliile sunt esențiale pentru a recrea o epocă trecută sau ...
-
Importanta ferestrelor cu geamuri termopan
Inlocuirea ferestrelor vechi sau cumparare de ferestre pentru o locuinta noua, este o sarcina pe ...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult