Curs valutar-evolutie saptamanala si previziuni 14-18 noiembrie
Data: 11 noiembrie 2011 Ora: 18:00Moneda nationala a avut o evolutie stabila in aceasta saptamana, tranzactionandu-se intr-un interval restrans, 4,35-4,34 lei/euro, in discordanta cu celelalte monede din regiune, afectate mai puternic de criza datoriilor suverane din zona euro.
Tensiunilor privind situatia Greciei li s-a adauga zilele acestea criza politica din Italia. Daca anuntul demisiei premierului italian Silvio Berlusconi, de marti seara, a generat initial un val de optimism in randul investitorilor, randamentul obligatiunilor italiene a depasit ulterior pragul critic de 7%, considerat nesustenabil de catre analisti, creand din nou incertitudine pe piete. Totodata, moneda unica europeana s-a depreciat puternic fata de dolarul american.
La sfarsitul saptamanii, speculatiile potrivit carora economistul Mario Monti, care se bucura de o larga apreciere, il va inlocui pe Berlusconi, au dus la reducerea costurilor de finantare ale Italiei, iar bursele europene au recuperat vineri o parte din pierderile inregistrate cu o zi inainte.
In acelasi timp, numirea lui Lucas Papademos, fost vicepresedinte al Bancii Centrale Europene, in functia de premier al Greciei, a redat burselor increderea in solutionarea crizei datoriilor.
In contextul acestei succesiuni de evenimente, leul nu a reactionat semnificativ, fapt ce sugereaza o posibila interventie din partea bancii centrale, contrar cu afirmatiile publice ale oficialilor BNR.
Dintre valutele emergente din regiune, "leul a fost cel mai putin afectat depreciindu-se cu 7% fata de euro si cu 15% fata de dolar, zlotul polonez 12% fata de euro si 21% fata de dolar, in timp ce forintul a marcat un declin de 17% fata de euro si 26% fata de dolar, in doar jumatate de an", potrivit unei analize Amiral Markets.
De asemenea, "din luna mai a anului 2011, cand sentimentul fata de risc s-a deteriorat si indicii bursieri au inceput sa scada, euro s-a depreciat cu 7,5% fata de dolar."
Evolutie saptamanala
Leul s-a depreciat in prima zi a saptamanii, cursul de referinta afisat de BNR fiind de 4,354 lei/euro, in urcare cu 0,43 bani fata de ziua precedenta. Marti si miercuri, leul s-a apreciat nesemnificativ, cotatiile oficiale fiind de 4,3537 lei/unitate, respectiv 4,3534 lei/unitate. Cursul a continuat sa scada usor, la 4,353 lei/euro joi, si mai accentuat in ultima zi a saptamanii, la 4,3479 lei/euro.
Previziuni
Evenimentele externe vor continua sa dicteze evolutia monedei nationale, insa, in absenta unei deteriorari semnificative a situatiei din zona euro, leul nu se va deprecia semnificativ, stabilizandu-se probabil in jurul nivelului de 4,35 lei/unitate.
Articole asemanatoare
-
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre c...
-
Cum schimbă fintech-ul recrutarea în IT în sectorul financiar
Fintech-ul a revoluționat sectorul financiar, aducând soluții inovatoare precum plățile dig...
-
Anunt ziar autorizatie mediu
Este esențial ca aceste anunțuri să fie redactate cu atenție, având în vedere nu doar...
-
Închirierea automobilelor de epocă în cinematografie
În industria cinematografică, detaliile sunt esențiale pentru a recrea o epocă trecută sau ...
-
Importanta ferestrelor cu geamuri termopan
Inlocuirea ferestrelor vechi sau cumparare de ferestre pentru o locuinta noua, este o sarcina pe ...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult