Criza va continua si in 2011

Criza va continua si in 2011 Data: 8 noiembrie 2010   Ora: 11:50

Doua treimi dintre managerii romani nu se asteapta la o revenire semnificativa a economiei in 2011, in timp ce o treime considera ca nu exista perspective clare privind sfarsitul crizei, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de firma de consultanta strategica si de management, A.T. Kearney.

In cadrul sondajului au participat companii de top din toate sectoarele industriale, intr-o perioada in care majoritatea companiilor finalizeaza bugetele pentru anul 2011.

Potrivit studiului, oamenii de afaceri nu se asteapta la o refacere rapida dupa criza. Mai mult, doua treimi dintre cei chestionati considera ca criza va continua sa ii afecteze pana la sfarsitul anului 2011, in timp ce o treime considera ca nivelul incertitudinii este atat de ridicat incat nu pot estima cand criza va inceta sa le afecteze afacerile.

In timp ce criza a avut un impact clar asupra tuturor industriilor, doar 10% din manageri intervievati vad un efect redus al crizei asupra propriei industrii, comparativ cu celelalte.

Desi multi dintre acestia reprezinta jucatori internationali si au initiat numeroase actiuni ample, doar 13% se asteapta sa primeasca sprijin relevant din partea corporatiilor internationale. 90% din managerii de top din Romania considera ca statul poate juca un rol important in stoparea crizei. Bancile, investitorii straini si principalii actori industriali sunt vazuti ca alti actori ce pot avea un impact relevant in iesirea din criza.

"Deoarece cele mai multe companii cred ca o solutie pentru eliminarea efectelor crizei rezida in afara companiei, exista tendinta cu privire la anul viitor de a astepta in 'modulul de supravietuire' fara a intreprinde  schimbari semnificative cu privire la abordarea pietei si a modelului de afacere. In schimb, comparativ cu alte state, avem asteptari foarte mari ca statul poate si ne va ajuta in depasirea crizei. Toata lumea a initiat actiuni de control al costurilor in ultimul an si jumatate, dar in loc de schimbari structurale ale modelului de afacere, cele mai multe masuri au fost limitate la reducerea numarului de angajati, inghetarea salariilor si stoparea investitiilor", a precizat seful filialei romanesti a A.T. Kearney, Michael Weiss.

Deoarece aceste masuri sunt potrivite pentru o criza pe termen scurt, din ce in ce mai multi manageri se vad prinsi intr-un cerc vicios al personalulul slab motivat, competitorilor agresivi si reducerii dimensiunii pietei, iar deficientele strategice si operative tolerate in timpul perioadei de criza devin din ce in ce mai mult vizibile.

74% dintre manageri anunta initiative de crestere prin stimularea vanzarilor, in timp ce doar 13% nu au luat masuri masuri de crestere in ultimele 18 luni.
Pe langa initiativele de reducere a costurilor, strategiile manageriale pun din ce in e mai mult accent pe inovatie, dar din pacate majoritatea initiativelor nu au fost capabile sa furnizeze rezultate relevante pentru recuperarea afacerii, a adaugat Michael Weiss. Astfel, aproximativ 70% dintre respondenti au indicat un impact al inovatiilor sub 10% in 2010.

Estimarile managerilor romani contrazic previziunile analistilor firmei de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC), care considera ca Romania va iesi din recesiune in 2011, cand va inregistra o crestere de 1,6%. Cifrele vehiculate de PwC sunt in concordanta cu datele oficiale, ministrul economiei, Ion Ariton, declarand recent ca incepand cu 1 ianuarie 2011 cresterea economica va fi de 1%, 1,5%, in special datorita rezultatelor bune ale Romaniei la export.

Mai mult, oficialii Fondului Monetar International sunt de parere ca activitatea economica ar trebui sa se amelioreze catre sfarsitul anului, cu crestere economica negativa in 2010 (in jur de -2%), dar care va deveni pozitiva in 2011 (in jur de 1,5%).

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult