Crestere a numarului somerilor
Data: 16 martie 2010 Ora: 09:30Unul din trei someri din Romania nu are loc de munca de mai mult de un an, situatie similara cu cea din UE, unde riscul ca un mare numar de persoane sa ramana in somaj peste 12 luni este semnificativ, ceea ce poate duce la majorarea gradului de excludere sociala si saracie, potrivit Eurostat.
In Romania, 32,3% dintre persoanele care in intervalul iulie-septembrie 2009 nu aveau loc de munca erau somere timp de peste un an, potrivit unui studiu al Eurostat. Dintre acestea, 13,7% erau neangajate pentru o perioada de 12-17 luni. Ponderea scade la 5,9% pentru intervalul 18-23 de luni, la 10,6% pentru categoria 24-47 de luni si la 2,1% pentru o perioada mai mare de doi ani.
Studiul mentioneaza, pentru Romania, o rata a somajului de 6,8% pentru al treilea trimestru din 2009 si 698.900 de persoane in somaj.
"Efectele crizei asupra pietei europene se fac inca simtite, cu toate ca exista speranta unei reveniri economice, in conditiile in care Produsul Intern Brut incepe sa creasca din nou. Avand in vedere numarul tot mai redus de oferte de locuri de munca, riscul de a ramane neangajat mai mult de un an este real pentru un numar substantial de persoane. Aceasta situatie ar putea duce la cresterea gradului de excludere sociala si saracie", se precizeaza in studiu, care se bazeaza pe datele referitoare la somajul din Uniune din al treilea trimestru al anului trecut.
In al treilea trimestru din 2009 numarul somerilor a urcat la circa 21,4 milioane, multi dintre acestia pierzandu-si locul de munca in ultimele 12 luni. In intervalul iulie-septembrie, circa 3,6 milioane de oameni (17% din totalul somerilor) se gaseau in somaj pentru o perioada cuprinsa intre 12 si 23 de luni. Totodata, 3,7 milioane de cetatieni au Uniunii au ramas neangajati pentru o perioada mai mare de 24 de luni.
Comparativ, in al treilea trimestru din 2008 aproximativ 5,9 milioane de persoane se aflau in somaj timp de mai mult de un an. Intre cele doua trimestre, numarul somerilor a avansat cu peste cinci milioane.
Dintre statele membre ale UE, procente ridicate ale somerilor care nu aveau loc de munca de mai mult de doi ani se observa la Slovacia (38,4%), Germania (31%), Belgia (29,3%), Bulgaria (25,4%), Italia (26,1%), Portugalia (25,5%) si Grecia (22,1%).
Concurenta pentru ocuparea locurilor de munca disponibile a crescut semnificativ din al doilea trimestru al 2008, avand in vedere nivelul ridicat si in crestere al somajului din Europa si reducerea ofertei de posturi. Astfel, in prima jumatate a anului 2008 erau circa trei milioane de locuri de munca vacante, ceea ce duce concurenta la cinci persoane pentru un loc de munca. In al treilea trimestru din 2009, numarul posturilor disponibile s-a diminuat cu doua milioane. In aceste conditii, concurenta a urcat la 11 persoane pentru un post vacant, potrivit Eurostat.
Intr-un raport separat, Eurostat arata ca numarul persoanelor angajate a scazut cu 0,3% (583.000) in ultimul trimestru din 2009, comparativ cu precedentele trei luni. Cele mai mari reduceri au fost inregistrate de Lituania (2,3%) si Slovenia 1%.
Articole asemanatoare
-
Top cele mai căutate 7 joburi în 2025
Adaptarea la noile cerințe devine esențială pentru cei care vor să-și construiască o carieră soli...
-
Protectie termica la peste 230°C cu Davines: Solutia ideala pentru par sanatos
Expunerea parului la temperaturi ridicate este o practica comuna in rutina zilnica de coafare. Fi...
-
De sărbători, investește în calitate și în bun gust! La FineStore, ai cele mai bune prețuri la mii de produse originale
FineStore a pregătit pentru sărbătorile de anul acesta peste 120 de modele de coșuri cadou, ambal...
-
Open Tribe este un loc unde tinerii și părinții învață să crească împreună
Educația oferită de Open Tribe nu se limitează la predarea unor abilități tehnice. Este vorba des...
-
7 prejudecăți despre Generația Z la locul de muncă
După ce milenialii au suportat ani de etichetări nedrepte, acum este rândul tinerilor născu...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Top cele mai căutate 7 joburi în 2025
Adaptarea la noile cerințe devine esențială pentru cei care vor să-și construiască o carieră solidă pe termen lung. Anul 2025 promite ... citeste mai mult