Ce solutii de finantare au bancile daca isi restrang activitatea?

Ce solutii de finantare au bancile daca isi restrang activitatea? Data: 5 decembrie 2011   Ora: 16:32

Atragerea de depozite, absorbtia fondurilor europene si valorificarea pietei de capital devin principalele surse de finantare pentru bancile europene, se arata intr-o analiza X-Trade Brokers.

Criza datoriei suverane ar putea avea efecte de durata asupra regiunii Central si Est-Europene. Pentru a recastiga increderea investitorilor, bancile europene vizeaza scaderea riscurilor, fie prin obtinerea de capital suplimentar, fie prin diminuarea expunerii catre economia reala, ori printr-o combinatie a celor doua. Fara a accesa rezerve suplimentare dinspre bancile mama, institutiile autohtone de credit ar urma sa devina mult mai prudente in finantarea economiei locale, unele dintre ele avand in vedere in primul rand atragerea de depozite pentru imbunatatirea bazei de capital.

Canalele traditionale de finantare nu mai pot oferi necesarul de lichiditati pentru investitii si dezvoltare in noul tablou macroeconomic, asa incat antreprenorii trebuie sa devina creativi.

"Resursele puse la dispozitie de catre UE sunt mai pretioase decat aurul in conditiile crizei europene. Nivelul general de absorbtie este coborat, respectiv de aproximativ 3,5%. Un reprezentant al Comisiei Europene a calificat situatia drept 'dramatica'. UE ne intinde o mana de ajutor, scazand cofinantarea pentru proiectele de dezvoltare regionala la 5% (de la 15%) incepand cu 2012. Depinde de noi sa ne adunam fortele si sa ne punem pe treaba. Bancile si autoritatile publice trebuie sa joace un rol activ de educare si sprijin, intelegand ca sunt efectiv in aceeasi barca", a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

O alta sursa de finantare neglijata in perioada recenta – tocmai cand nevoia de capital sporeste – este piata de capital. Interesul scazut al investitorilor si cel al companiilor se conditioneaza reciproc. Initiativa si curajul companiilor locale trebuie sa intrerupa acest cerc vicios, la indemnul si educarea autoritatilor din domeniu. "Anul 2011 se poate incheia fara nici o listare noua la Bursa de Valori Bucuresti. Este o situatie inadmisibila- un efort sustinut de schimbare a mentalitatilor trebuie initiat de BVB, Depozitarul Central si autoritatile guvernamentale, la care sa contribuie eventual alti factori cu autoritate cum ar fi Universitatile si BNR - iar mediul privat sa inteleaga ca este o chestiune de adaptare sau disparitie. Piata de capital poate oferi 'sangele' activitatii economice, daca este tratata cu seriozitate. Companiile ar putea sa puna capitalul la lucru, strangandu-l din piata fie prin imprumuturi (emisiuni de obligatiuni), fie prin strangerea de capital prin oferte publice. Romania nu poate merge cu bine inainte fara idei noi si curaj", a precizat Victor Safta.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Open Tribe este un loc unde tinerii și părinții învață să crească împreună

Educația oferită de Open Tribe nu se limitează la predarea unor abilități tehnice. Este vorba despre dezvoltarea unor competențe care să ajute ... citeste mai mult