BNR urca prognoza de inflatie, dar raman in continuare riscuri

BNR urca prognoza de inflatie, dar raman in continuare riscuri Data: 9 mai 2011   Ora: 13:14

Banca Nationala a Romaniei a revizuit prognoza de inflatie la 5,1% de la 3,6%, pe fondul mentinerii riscurilor reprezentate de pretul petrolului, iar preturile administrate constituie riscuri suplimentare privind inflatia in acest an. Pe de alta parte, semnalele pozitive din economiei indica o crestere de 1,5% in 2011, in conditiile in care vor fi continuate reformele si vor fi finalizate proiectele finantate prin fonduri europene, se arata in analiza X-Trade Brokers.

BNR a majorat prognoza de inflatie pentru anul in curs la 5,1%, raspunzand unor asteptari prezente deja in ultimele saptamani. Presiunile rezultate ca urmare a avansului pretului marfurilor agricole si combustibililor au dus la revizuirea estimarii de inflatie in sens ascendent. Corectiile recente din sfera petrolului - cel tranzactionat la Londra a pierdut in cursul saptamanii trecute peste 12% - si altor materii prime, inclusiv cele agricole ar putea oferi semnale incurajatoare.

"Volatilitatea spectaculoasa arata ca unele pozitii speculative au fost puternic. Stabilitatea nu a revenit insa in Africa de Nord si Orientul Mijlociu, unde demonstratiile violente si conflictul libian sunt in plina desfasurare. Pe termen mediu, riscurile privind petrolul raman prezente", a aratat directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, Victor Safta.

"In ceea ce priveste inflatia din acest an in Romania, exista riscuri suplimentare provenind din sfera preturilor administrate - energia termica ar putea fi scumpita din toamna. Neavand un calendar clar de la Guvern privind majorarile de preturi, BNR nu le-a inclus in evaluarile curente. Un ajutor vine insa in 2012 din structura cosului de consum: ponderea produselor din tutun si a alimentelor va scadea, diminuand impactul acestor elemente volatile asupra cresterii preturilor", a precizat Victor Safta.

Dobanda de politica monetara de 6,25%, foarte atractiva in vremuri relativ limpezi pentru plasamente speculative, va fi cel mai probabil mentinuta, conform precizarilor din Raportul asupra inflatiei. BNR nu vizeaza insa o apreciere a Leului cu efect dezinflationist pe termen scurt, care sa genereze riscul unor corectii drastice ulterioare, atunci cand sentimentul privind pietele emergente ar vira catre pesimism.

Seful misiunii FMI in Romania este de asemenea de parere ca inflatia va depasi pragul de 5% in 2011, dar este optimist in privinta economiei care a inceput sa isi revina, cresterea putand atinge 1,5% anul acesta. In acelasi timp, acesta intareste ipoteza ca cele aproximativ 3,5 mld. de EUR puse la dispozitie de FMI printr-un acord preventiv vor ramane de data aceasta o "centura de siguranta": probabilitatea ca Romania sa aiba nevoie de acesti bani este cel mult 25%. Reformele insa trebuie sa continue, inclusiv prin vanzarea unor pachete semnificative din companiile energetice principale, in lunile urmatoare, conform sefului misiunii FMI.

"O sansa pe care suntem aproape s-o ratam in mare parte o reprezinta fondurile europene. Rata de absorbtie este foarte mica; in plus exista pericolul sa fie returnate 1,5 mld. de Euro daca unele proiecte nu sunt finalizate in 2011, conform estimarilor lui Franks. Asigurarea unui management privat al companiilor de stat ar putea impulsiona gestionarea bazata pe criterii de performanta, cu efecte pozitive pe termen mediu si lung", a aratat Victor Safta.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult