Aprecierea leului - cauze si efecte
Data: 28 martie 2011 Ora: 18:38Moneda nationala a cunoscut o consolidare importanta de la inceputul anului, pusa de specialisti pe seama reformelor interne, a reducerii deficitului comercial, a noului acord cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, a stabilizarii situatiei din Japonia, precum si pe schimbarea politicii Bancii Nationale Romane (BNR) privind rata de schimb.
Daca aprecirea leului poate reduce inflatia, o moneda puternica afecteaza exporturile, iar banca centrala va interveni cel mai probabil pentru a impiedica o crestere prea impusiva a ratei de schimb.
Leul a castigat 2,8% in martie in fata euro, ducand aprecierea de la inceputul anului la 4,55%. In fata dolarului american, anul 2011 a adus leului un salt de 9,5%, performanta net superioara fiind explicabila prin aprecierea monedei europene fata de dolar, potrivit analizei X-Trade Brokers.
Euro a fost preferat de investitori in asteptarea deciziei de ridicare a ratei de dobanda de referinta de catre Banca Centrala Europena, care face mai atractive plasamentele in moneda unica, relativ la cele in Dolari.
"Tendinta de apreciere a leului a devenit vizibila de la jumatatea lunii februarie, insa miscarea s-a desfasurat atunci cu pasi mici. Au existat banuieli ale unei interventii discrete din partea BNR, dezmintite de oficiali ai bancii centrale. Saptamana trecuta insa ritmul s-a accelerat puternic. Stabilizarea situatiei din Japonia a dus la o calmare a nervilor si la un apetit in crestere pentru plasamente riscante. Leul a devenit un beneficiar net al acestei atitudini, iar noul acord cu FMI a adus de asemenea incredere", a declarat directorul general X-Trade Brokers, Victor Safta.
Analistii X-Trade Brokers considera ca, din perspectiva tehnica, leul ar putea intampina pe termen foarte scurt unele dificultati in a depasi nivelul de 4,0375 fata de Euro, dar acest palier ar putea fi totusi depasit intr-un orizont de doua-trei saptamani, in lipsa unor socuri majore.
"In functie de conditiile internationale, daca derularea evenimentelor din Japonia, tensiunile din Orientul Mijlociu sau o eventuala intarire a politicii monetare in SUA ar duce la o sporire a aversiunii pentru risc, aceasta ar avea impact negativ si asupra leului romanesc, impingandu-l din nou inspre palierul 4,20 – 4,25", a aratat Victor Safta.
Intarirea leului ajuta BNR in lupta impotriva inflatiei, iar pretul produselor importate, exprimat in lei, ar fi normal sa scada, cu un decalaj de cel putin cateva saptamani. Pe de alta parte, o serie de produse si servicii din Romania au preturile afisate in euro, astfel ca intarirea leului diminueaza fara intarziere preturile acestora. Consumatorii interni au de castigat, la fel ca si cei care au de platit rate la credite in euro.
Evolutia dezavantajeaza insa exportatorii, ale caror venituri, exprimate in moneda nationala, se diminueaza. Livrarile la export au fost un factor important de echilibrare in ultimii doi ani, atenuand o cadere care ar fi fost in alte conditii si mai severa.
Romania a inregistrat in ianuarie 2011 primul excedent comercial din ultimii 10 ani, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Astfel, Romania a exportat produse de 3.419 miliarde euro si a importat de 3.328 miliarde euro in prima luna a anului, rezultand un excedent de 91 milioane euro.
Potrivit analistilor eFin.ro rezultatele favorabile la exporturi reprezinta un semn de revenire a economiei romanesti, iar in conditiile in care consumul nu este exagerat, este posibila o crestere economica sanatoasa si sustenabila in urmatoarea perioada.
Banca centrala poate actiona pentru a impiedica aprecirea prea impulsiva a leului, sub nivelul de 4,00.
"Banca Centrala ar putea decide sa se opuna unei aprecieri prea impulsive a leului, care ar fi periculoasa din mai multe motive. In primul rand, ar putea crea o imagine prea optimista in privinta economiei- care ar fi neconforma cu realitatea- si ar stimula o crestere bazata pe consum neacoperit din productia interna, model nesustenabil pe termen lung. In al doilea rand, ar crea preconditiile unor corectii negative agresive ale leului, care ar atrage atentia mai mult decat aprecierea anterioara si ar afecta increderea intr-o maniera adversa. BNR ar putea interveni, insa cel mai probabil la cotatii semnificativ mai coborate decat cele de acum. Pentru moment, la niveluri de peste 4 – 4,05, BNR ar putea lasa piata sa se descurce singura", a precizat Victor Safta.
Citeste si: Rate mai mici la creditele in euro
Articole asemanatoare
-
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre c...
-
Cum schimbă fintech-ul recrutarea în IT în sectorul financiar
Fintech-ul a revoluționat sectorul financiar, aducând soluții inovatoare precum plățile dig...
-
Anunt ziar autorizatie mediu
Este esențial ca aceste anunțuri să fie redactate cu atenție, având în vedere nu doar...
-
Închirierea automobilelor de epocă în cinematografie
În industria cinematografică, detaliile sunt esențiale pentru a recrea o epocă trecută sau ...
-
Importanta ferestrelor cu geamuri termopan
Inlocuirea ferestrelor vechi sau cumparare de ferestre pentru o locuinta noua, este o sarcina pe ...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult