2010: anul scumpirii marfurilor

2010: anul scumpirii marfurilor Data: 24 ianuarie 2011   Ora: 17:43

Marfurile au marcat aprecieri puternice in 2010, mai ales in sectorul agricol, iar trendul de apreciere risca sa continue si in prima parte a anului curent generand presiuni inflationiste. Preturile altor marfuri (metale, bumbac etc.) sunt de asemenea in crestere, se arata intr-o analiza realizata de X- Trade Brokers.

Anul 2010 a adus cresteri importante in sectorul marfurilor in ansamblu, insa evolutiile cele mai dinamice s-au inregistrat in domeniul agricol si al fibrelor naturale. Politica monetara expansionista a Federal Reserve (care poate fi echivalata cu tiparirea de dolari) a creat temeri inflationiste, impingand investitorii catre achizitia de active fizice. In plus, perspectivele privind economia SUA au devenit mai optimiste dupa anuntarea planului de stimulare fiscala agreat de presedintele Obama. La toate acestea s-au adaugat factori de natura fundamentala care au pus presiune pe oferta de marfuri: cutremurul din Chile care a condus la reducerea productiei de cupru, inundatiile sau seceta ce a afectat recoltele din Europa, Asia sau Canada etc.

« Speculatorii au detectat tendinta ascendenta a preturilor, capitalurile lor amplificand acest trend de crestere justificabil- cel putin in debutul sau- prin factori fundamentali, precum cei enumerati anterior. Riscurile majore pot aparea insa in momentul in care speculatia financiara pura se deconecteaza de realitatile economice, producand miscari de o amplitudine greu de controlat », a aratat, directorul general al X-Trade Brokers, Victor Safta.

In 2010, cotatiile mondiale ale graului au crescut cu 44,5%, in timp ce porumbul s-a scumpit cu 50%. Inundatiile recente din Australia au afectat de asemenea productia locala de grau, zahar si bumbac. Pretul porumbului a crescut din nou dupa ce Ministerul Agriculturii din SUA a informat ca productia SUA a scazut cu 4,9% anul trecut, iar stocurile sunt la cel mai coborat nivel din ultimii 15 ani.

China este cel mai mare cumparator de bumbac, iar ascensiunea clasei de mijloc pune presiune pe stocuri. Recolta chineza a fost afectata de seceta, apoi de ploi prea abundente. Ploile puternice au redus in 2010 productia de bumbac si in India si Pakistan. Pretul bumbacului a crescut cu 89,12% anul trecut. « Primele saptamani ale anului au adus noi aprecieri pentru bumbac, care se tranzactioneaza la mai putin de 2% de nivelurile record atinse in decembrie. Ramane astfel doar o chestiune de timp pana cand imbracamintea din fibre naturale se va scumpi, atat la nivel global, cat si in tara noastra. Doar intarirea monedei nationale ar putea atenua astfel din presiunile inflationiste, insa stabilitatea relativa a Leului in fata Euro si deprecierea fata de Dolarul american nu permit un asemenea efect de echilibrare », a precizat Victor Safta.

Amatorii de cafea vor resimti probabil costurile sporite ale « pasiunii » lor si in 2011, cel putin in prima parte a anului. Dupa cresterea de anul trecut, perspectivele tehnice arata ca trendul ascendent este inca in vigoare.

Cuprul a atins niveluri record in 2010, aprecierea pentru intregul an fiind de 31,98%. Fata de minimele din decembrie 2008, avansul este de 251,08%. Si aici cererea sporita din partea economiilor emergente- in principal China- a pus presiune pe rezervele disponibile. O incetinire a Chinei ar putea limita avansul cererii, insa SUA pot compensa efectul potential negativ asupra pretului.

« In conditiile in care preturile principalelor produse agricole si industriale ar continua sa creasca, presiunile inflationiste vor deveni majore. Scumpirea produselor de baza loveste mai ales in populatia cu venituri mici, si acest principiu e aplicabil si la nivel de tari, Romania fiind una dintre tarile vulnerabile», precizeaza Victor Safta. « Trendul de apreciere al marfurilor agricole risca sa continue si in prima parte a lui 2011 », arata analistii X-Trade Brokers. Vremea va juca insa un rol esential, dar pericolul ar putea fi agravat de o politica monetara foarte permisiva a SUA, continuand astfel sa afecteze increderea in Dolar, atragand in acelasi timp speculatorii. « Pe de alta parte, nu trebuie exclus scenariul unor imbunatatiri la nivel mondial daca anumite conditii se vor concretiza- un eventual context climatic mai stabil, limitarea stimulului monetar in SUA, corectiile masive la care ar putea fi expuse unele piete unde « entuziasmul » speculatorilor atinge cote extreme etc. Toate acestea ar putea genera un context de volatilitate majora in 2011 pe piata de marfuri, preturile inregistrand variatii semnificative », a aratat Victor Safta.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult