11 previziuni pentru 2011

11 previziuni pentru 2011 Data: 7 ianuarie 2011   Ora: 19:20

Anul 2010 nu a adus cresterea economica asteptata, iar Romania va incheia cel mai probabil anul inca in  recesiune. Pe de alta parte, "greul" a trecut, iar oficialii ne asigura ca in anul 2011 cresterea va fi de aproximativ 2%. Usor mai pesimisti, analistii eFin.ro prognozeaza o crestere economica de numai 0,5 – 1%.

Bancile, obligate sa reia creditarea

Bancile au avut o profitabilitate extrem de redusa in 2010 (analistii eFin.ro estimeaza chiar ca sistemul bancar pe ansamblu va incheia anul in pierdere), in contextul amplificarii nivelului creditelor neperformante. Astfel, in luna octombrie 2010 restantele la creditele in derulare totalizau 15,9 miliarde lei si vor creste in continuare cel putin pana la mijlocul anului 2011. Sansa bancilor comerciale pentru a reduce impactul creditelor neperformante asupra rezultatelor financiare din anul 2011 este reluarea creditarii intr-un ritm mai rapid decat avansul creditelor neperformante si curatarea cat mai rapida a portofoliilor proprii de activele neperformante. In conditiile unei cresteri economice modeste, estimam ca soldul creditelor poate avansa in anul 2011 cu 10 - 12%, cu conditia reluarii creditarii pe segmentul IMM in prima parte a anului si al reluarii creditarii persoanelor fizice pe toate grupele de produse (imobiliare, credite de nevoi personale, carduri de credit) pe masura scaderii riscului sistemic.

Creditarea va creste cu pana la 12%

Pentru o reluare sanatoasa si sustenabila a creditarii in Romania, un ecart normal intre cresterea economica si soldul nominal al creditelor poate ajunge la 1-2 procente plus inflatia anuala, asadar o crestere a creditelor cu pana la 12% ar fi normala.

In acelasi timp, bancile au majorat in noiembrie dobanzile pentru toate tipurile de credite, in lei si in euro, dupa o perioada de reducere a ratelor. Aceasta crestere s-a datorat in principal presiunilor inflationiste din a doua jumatate a anului si sunt putine sanse ca tendinta sa fie inversata mai devreme de luna aprilie 2011. Pe de alta parte, competitia dintre banci si nevoia de a relua creditarea va conduce la diminuarea marjelor de risc percepute de banci si posibil va pune presiune si pe scaderea dobanzilor la depozite.

Dobanzile la depozite, mai mici in prima parte a anului

Dobanzile medii la depozitele noi in lei si euro au urcat foarte usor in noiembrie fata de octombrie, cu 0,04-0,05 puncte, in contextul majorarii ratelor acordate populatiei si reducerii dobanzilor pentru firme. In functie de nevoile de finantare ale bancilor comerciale, este posibil ca aceasta tendinta sa se pastreze. Totusi, tinand cont de lichiditatea in exces de pe piata in acest moment, analistii eFin.ro sunt de parere ca dobanzile la depozite ar trebui sa coboare in lunile urmatoare, mai ales incepand cu aprilie 2011, cand vom putea observa si reducerea inflatiei.

Crestere de 30% a comertului online cu cardul

Utilizarea cardurilor a inregistrat o noua crestere importanta, 2010 fiind anul promotiilor la carduri. Comertul electronic cu plata online prin card a crescut in 2010 cu 38% comparativ cu anul precedent, atingand valoarea de 127,8 milioane de euro. In acelasi timp, numarul de tranzactii procesate a crescut cu 82 % fata de 2009, inregistrandu-se 2,26 milioane de tranzactii, conform datelor furnizate de RomCard.

Avansul operatiunilor cu cardul se datoreaza pe de o parte bazei mici de pornire si pe de alta parte accesului limitat in anii 2009 si 2010 a persoanelor fizice la creditele de nevoi personale. Din acest motiv, romanii au preferat plata cu cardul si utilizarea la maximum a liniilor de credit pe card primite de la bancile comerciale. Si in 2011 vom vedea cu siguranta o crestere semnificativa a tranzactiilor cu cardul, in conditiile in care romanii descopera avantajele utilizarii metodelor de plata moderna si isi inving reticenta fata de utilizarea cardurilor (se diminueaza si teama fata de frauda online). Analistii eFin.ro asteapta o noua crestere de doua cifre a comertului online, cu valori probabile cuprinse intre 20% si 30%.

Industria, motorul cresterii economice

Pentru 2010, cresterea economica a Romaniei va fi negativa, in jur de -2%. Amanarea iesirii din recesiune are la baza lipsa masurilor de stimulare a economiei din prima parte a anului, dar mai ales masurile de austeritate luate prea tarziu de oficialii romani, la jumatatea anului 2010. Reducerea cheltuielilor bugetare trebuia realizata inca din 2009, dar procesul a fost amanat iar consecintele au fost explozia datoriei publice si scaderea economica din al treilea trimestru din 2010, dupa ce in trimestrul doi se obtinuse crestere economica.

Reluarea avansului economiei are la baza in principal productia industriala, stimulata de cererea externa. Exporturile au crescut in 2010 cu aproape 27% in primele zece luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2009. Astfel, Romania se afla pe locul 5 in UE-27, cu exporturi de 30,36 miliarde de euro. Desi parerea generala este ca Romania are nevoie si de revenirea consumului intern pentru a realiza o crestere economica sustenabila, in opinia analistilor eFin.ro evolutia exporturilor poate avea un efect de antrenare in economie, suficient pentru a genera avansul economic asteptat pentru anul 2011. Desigur, este de asteptat ca sectorul serviciilor si comertul sa isi reia usor cresterea in anul curent, ceea ce ar duce la un avans mai consistent al economiei, mai aproape de 1% sau chiar peste (intr-o varianta optimista).

Exporturile si cererea interna vor revigora sectorul IMM

Sectorul IMM este si in Romania motorul cresterii economice sanatoase. In timp ce marile companii si o parte din firmele cu participare majoritara de stat s-au mentinut in perioada 2009-2010 pe seama arieratelor si intarzierii platilor catre clientii IMM, acestia din urma au internalizat din plin impactul scaderii economice si blocajul financiar. Astfel, numarul firmelor mici si mijlocii care au inregistrat pierderi a crescut cu 5,6%, iar pierderea medie per companie a crescut cu 7,7% in 2010 fata de anul anterior. Numarul mediu de salariati a scazut cu peste 3%  si s-a inregistrat o crestere cu 1,5% a datoriilor inregistrate de IMM-uri in primul semestru din 2010 fata de aceeasi perioada din 2009. Cu toate acestea, companiile care au rezistat in aceasta perioada si-au flexibilizat operatiunile si vor reusi sa sustina crestea economiei incepand cu 2011. Comenzile la export, dar si cererea interna vor revigora in mod normal cifra de afaceri a sectorului IMM in acest an. Totusi, profitabilitatea va ramane inca redusa in majoritatea companiilor mici.

Investitiile straine vor creste cu pana la 30%

In perioada 2009-2010 au fost atrase  aproximativ 3-3,5 miliarde de euro pe an in investitii straine directe, adica aproximativ jumatate din sumele investite de straini  in anii 2007 sau 2008 in economia romaneasca. In 2011, analistii eFin.ro estimeaza o crestere a acestora de 25%, 30% in conditiile in care pe de o parte economia americana si-a revenit si apetitul investitorilor europeni pentru investitii este in crestere, iar pe de alta parte imaginea Romaniei in plan extern s-a imbunatatit. Companiile europene sunt in cautare de surse de profitabilitate, iar Romania s-a transformat iarasi din piata de desfacere in producator ieftin de componente pentru produsele europene. Decizia de reluare a investitiilor directe catre tara noastra a fost deja luata la nivelul mai multor companii din UE si urmeaza sa se materializeze in perioada urmatoare, daca alte conditii privind mediul economic si financiar la nivelul UE nu vor impiedica accesul la finantari al acestor firme.

Mai multi bani in economie prin fondurile europene

Inca de la aderarea la UE, utilizarea fondurilor structurale a fost enuntata ca o prioritate a guvernelor Romaniei. Cu toate acestea, rezultatele au fost deosebit de slabe. Gradul redus de absorbtie a fondurilor europene a fost determinat de incapacitatea autoritatilor statului de a gestiona procesul birocratic de selectare a proiectelor si distribuire transparenta a informatiilor necesare pentru aplicanti. In a doua etapa, oficialitatile din Romania sunt incapabile sa asigure managementul procesului de implementare a proiectelor selectate spre finantare practic pe niciuna dintre axele majore de finantare; cu toate acestea, in anul 2011 sumele care vor intra in economie vor fi mai importante decat in perioada anterioara, tinand cont de declaratiile oficiale in acest sens si de proiectele aprobate in 2010 si neimplementate inca.

Programul Prima casa va continua cu succes in 2011

Programul Prima Casa a fost unul dintre putinele initiative de sustinere a economiei initiat de guvernul Romaniei si un exemplu despre cum o initiativa guvernamentala poate fi imbunatatita in timp prin consultarea mediului economic si adaptare la cerintele pietei. Desi efectele acestui program nu au fost neaparat cele scontate de oficialii romani, totusi el a avut ca efect dezghetarea tranzactiilor in sectorul imobiliar. In varianta actuala, in cadrul programului Prima Casa a fost majorata garantia acordata pentru achizitionarea de apartamente noi si introdusa posibilitatea de a obtine un credit garantat de stat pentru constructia unei locuinte. De la inceputul Programului "Prima Casa" si pana la 23 decembrie 2010 au fost acordate un numar de 33.160 garantii in valoare de 1.359,1 mil euro. Programul poate continua cu succes si in 2011.

Scepticism privind zona euro

Marea surpriza a anului 2010 a fost criza zonei euro. La sase luni de la ajutorul financiar acordat de FMI/UE Greciei, prabusirea sistemului bancar irlandez a determinat "Tigrul Celtic" sa solicite la randul sau sprijin financiar. S-au adancit, astfel, temerile conform carora zona euro nu va supravietui unei crize prelungite sau de proportii si s-a pus presiune pe capacitatea de refinantare a datoriilor pentru tari precum Spania, Portugalia sau chiar Italia si Franta. Reactia UE si a Bancii Centrale Europene a fost intarziata ca intotdeauna; cu toate acestea in acest moment s-a agreat un plan de ajutorare permanenta pentru tarile in nevoie care pare coerent. Analistii eFin.ro sunt totusi sceptici in ceea ce priveste viabilitatea zonei euro, daca va continua si in 2011 criza de credibilitate a UE la nivel mondial.

Un leu mai puternic in 2011

In 2010 leul a avut o evolutie dezamagitoare, nereusind sa se aprecieze fata de moneda unica. Desigur, acest fenomen este explicabil prin faptul ca Romania se afla inca in recesiune, dar si prin reticenta investitorilor financiari fata de pietele considerate vulnerabile din UE. Totusi, analistii eFin.ro sunt de parere ca in 2011 leul va incepe sa se aprecieze, astfel ca va incheia anul la un curs de 4,1 fata de moneda unica (sau poate chiar aproape de 4 lei pentru un euro, in scenariul optimist).

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult