Economia Romaniei ar putea reveni pe crestere in 2010

Economia Romaniei ar putea reveni pe crestere in 2010 Data: 2 aprilie 2010   Ora: 15:22

In ciuda unui nivel de incertitudine ridicat, economia Romaniei ar putea reveni in teritoriu pozitiv in 2010 in conditiile reluarii la un nivel mai mult decat moderat a investitiilor in zona privata, reluare ce ar putea fi sustinuta in principal de investitiile straine directe, este de parere economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

Cu toate acestea, tara noastra va iesi din recesiune cu o intarziere de cel putin doua – trei trimestre fata de zona euro.

Dupa ce produsul intern brut al Romaniei s-a diminuat cu 7,1% anul trecut, oficialii BCR preconizeaza ca nivelul PIB-ului anterior inceperii recesiunii economice va fi atins cel mai devreme in anul 2012, iar cresterea economica se va situa sub potential in urmatorii ani.

In ceea ce priveste deficitul de cont curent, acesta s-a diminuat la -4,4% din PIB in 2009, iar in acest an s-ar putea situa in jurul valorii de -5% din produsul intern brut, neexistand presiuni importante din partea celui comercial,in conditiile in care investitiile isi vor reveni intr-un ritm lent.

Datoria publica ar putea urca la 34,6% din PIB in acest an si la 37,6% in 2011, de la 30,1% din PIB in 2009.

”Industria ar putea fi principalul factor de sustinere a cresterii economice in 2010, in special pe partea de cerere externa. Totusi, in ciuda unor semnale de moderare a declinului la finalul anului 2009, cererea interna va cunoaste cel mai probabil o revenire lenta, iar procesul de restructurare a companiilor din sectoarele industriale care depind de acest segment va fi mai pronuntat”, este de parere Anghel.

Criza economica si-a pus amprenta asupra tuturor domeniilor de activitate, insa unul dintre cele mai afectate a fost fara indoiala sectorul constructiilor rezidentiale.

Managerii din constructii sunt pesimisti, anticipand un ritm lent de revenire in primele sase luni din 2010. Programul “Prima Casa” a avut un rol important in ceea ce priveste creditarea imobiliara, dar declinul a continuat pe segmentul rezidential in conditiile in care focusul a fost mai mult pe tranzactii si mai putin pe constructia de imobile noi. Pretul apartamentelor vechi a scazut mai mult decat cel al apartamentelor noi si astfel tranzactiile au fost impulsionate.

Relansarea programului “Prima Casa” in 2010 incearca sa acorde o importanta mai mare construirii de imobile noi pentru care guvernul a alocat o garantie in limita a 75.000 de euro.

Inflatia ar putea incheia anul 2010 in interiorul intervalului tintit (3,5%, plus/minus un punct), insa posibilitatea aparitiei unor tendinte inflationiste la nivel lunar ar putea pozitiona inflatia la finele acestui an mai degraba in partea superioara a intervalului tintit. Cu toate acestea, presiuni de crestere a inflatiei nu sunt excluse, iar acestea ar putea fi generate de reluarea cresterilor de preturi la energie, de o posibila majorare suplimentara a accizelor sau a altor taxe, daca veniturile bugetare se vor situa la un nivel nesatisfacator, precum si de evolutia nefavorabila a preturilor la carburanti sau a productiei agricole.

In ceea ce priveste rata somajului, aceasta ar putea depasi pana la sfarsitul acestui an nivelul de 9%, in timp ce evolutia castigurilor salariale va cunoaste o incetinire pe fondul revenirii economice lente si in conditiile in care companiile vor continua sa faca eforturi de reducere a costurilor in incercarea de crestere a eficientei, iar guvernul va continua reformele in sectorul public necesare procesului de consolidare fiscala pentru termen mediu si lung.

De la inceputul anului pana in prezent, banca centrala a Romaniei a redus dobanda cheie cu 1,5%, la minimul istoric de 6,5%. Dobanda de politica monetara poate fi relaxata in continuare, avand in vedere nivelul actual al dobanzilor din piata , dar si necesitatea stimularii cererii interne.

Implementarea reformelor in sectorul public conform acordului cu FMI ar putea crea presiuni suplimentare asupra cererii interne, iar inflatia s-ar putea incetini chiar mai mult.

”Aprecierea monedei nationale in conditiile in care optimismul investitorilor a crescut constant de la inceputul acestui an a creat spatiu de manevra suplimentar pentru relaxarea politicii monetare avand in vedere ca o intarire mai accentuata a monedei nationale afecteaza competitivitatea exporturilor” , a precizat oficialul BNR.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Top cele mai căutate 7 joburi în 2025

Adaptarea la noile cerințe devine esențială pentru cei care vor să-și construiască o carieră solidă pe termen lung. Anul 2025 promite ... citeste mai mult