Cum se va schimba modalitatea de calcul salarii in 2020
Data: 6 noiembrie 2019 Ora: 14:15O lege care ar urma sa schimbe radical modul de calcul al salariilor in 2020 a trecut tacit de Senatul Romaniei. Proiectul de lege care stabileste o ierarhie a salariilor in functie de nivelul studiilor absolvite de angajati nu a ajuns sa fie dezbatut in plen, iar termenul de vot de 45 de zile a fost depasit, astfel ca se considera adoptat. Camera Deputatilor este, insa, forul decizional in acest caz.
Proiectul a primit avize favorabile de la Consiliul Legislativ, Consiliul Economic si Social si de la Comisia pentru munca, dar a fost avizat negativ de Comisia de buget-finante si de Comisia pentru Drepturile omului.
Concret, noua lege introduce coeficienti de raportare la salariul minim pe economie pentru toti angajatii din Romania, pe 11 categorii de pregatire si studii.
Care va fi salariul minim de baza in functie de nivelul academic
Potrivit proiectului, salariul minim de baza diferentiat va fi stabilit prin aplicarea unui coeficient la salariul minim brut pe tara garantat in plata, stabilit prin hotarare de guvern.
Categoriile de pregatire sunt reglementate prin lege, de la muncitori necalificati, care vor primi salariul minim pe economie inmultit cu coeficientul 1, pana la absolventi de studii superioare de lunga durata cu doctorat in domeniul activitatii desfasurate, care vor avea un salariu de baza minim echivalent cu salariul minim pe economie multiplicat cu un coeficient de 2,8.
Totodata, proiectul de lege are in vedere si asigurarea unui echilibru la nivel de salarizare intre sectorul bugetar si cel privat. Astfel, si in sectoarele pentru care nu au fost incheiate contracte colective de munca este obligatorie respectarea coeficientilor minimali de ierarhizare salariala.
Concret, salariul minim brut ar urma sa se acorde dupa cum urmeaza:
-
Muncitori necalificati: Salariu minim pe economie x coeficient 1
-
Muncitori calificati, lucratorii cu scoala profesionala sau studii liceale: Salariu minim pe economie x coeficient de 1,20
-
Absolventi de scoli postliceale sau de liceu cu calificare: Salariu minim pe economie x coeficient 1,25
-
Absolventi de scoli de maistri: Salariu minim pe economie x coeficient 1,30
-
Absolventi de studii superioare de scurta durata (subingineri etc,): Salariu minim pe economie x coeficient 1,5
-
Absolventi de studii superioare de lunga durata: Salariu minim pe economie x coeficient 2,20
-
Absolventi de masterat: Salariu minim pe economie x coeficient 2,50
-
Angajati cu doctorat: Salariu minim pe economie x coeficient 2,80
Salariul minim a crescut anual in ultima perioada si sunt sanse mari ca 2020 sa nu faca exceptie, in ciuda turbulentelor de la varful politicii romanesti. De la 1 ianuarie 2019 salariul minim pe economie a ajuns la 2080 de lei, iar incepand cu anul 2020 acesta ar urma sa se ridice la 2262 de lei pe luna, potrivit unui proiect de hotarare de guvern.
Articole asemanatoare
-
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre c...
-
Cum schimbă fintech-ul recrutarea în IT în sectorul financiar
Fintech-ul a revoluționat sectorul financiar, aducând soluții inovatoare precum plățile dig...
-
Anunt ziar autorizatie mediu
Este esențial ca aceste anunțuri să fie redactate cu atenție, având în vedere nu doar...
-
Închirierea automobilelor de epocă în cinematografie
În industria cinematografică, detaliile sunt esențiale pentru a recrea o epocă trecută sau ...
-
Importanta ferestrelor cu geamuri termopan
Inlocuirea ferestrelor vechi sau cumparare de ferestre pentru o locuinta noua, este o sarcina pe ...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult