Cum sa negociezi o marire de salariu

Cum sa negociezi o marire de salariu Data: 5 septembrie 2019   Ora: 15:30

Salariul pe care il ai in momentul de fata reflecta nivelul tau de experienta si performantele tale recente? Consideri ca este un salariu corect in ceea ce priveste volumul muncii sau responsabilitatile pe care le ai? Daca nu, inseamna ca este momentul sa negociezi o marire de salariu. Insa cum stii sa faci acest pas, fara sa te confrunti cu o situatie care va fi in dezavantajul tau?

Foarte multi angajati nu cer o marire de salariu de teama sa nu le fie respinsa aceasta solicitare sau de teama ca sarcinile lor vor fi mult mai numeroase. Inainte sa iti creezi diferite scenarii negative, este bine sa stii ca de obicei, daca vrei o marire de salariu, trebuie sa ceri una. Este putin probabil ca angajatorul sa iti faca o evaluare si sa iti ofere o marire. In plus, daca angajatorul crede ca esti multumit in momentul de fata, iar tu reusesti sa finalizezi la timp proiectele sau, in unele cazuri, alegi sa ramai peste program pentru a te asigura ca totul este in regula, nu va avea motive sa iti ofere o marire.

Cum sa ceri o marire de salariu

Cand vine vorba de negociere, exista oameni foarte buni la capitol, care au mai multa experienta si care stiu ce sa puncteze in timpul intalnirii. Insa in acelasi timp sunt si oameni care se pierd in detalii si care nu stiu sa ceara o marire de salariu.

Daca vrei sa fii in prima categorie, noi iti oferim cateva sfaturi utile.

1. Negociaza cu seful tau direct

Ai in plan sa ceri o marire de salariu? Prima si cea mai importanta regula a negocierii este aceea ca trebuie sa discuti cu seful tau direct. Nu apela la intermediari, nu apela la persoane care detin o functie mai mare decat seful tau direct si nu detalia care sunt motivele pentru care doresti mai multi bani si in niciun caz nu iti exprima nemultumirile, daca ai cateva. Daca nu tii cont de aceste aspecte esentiale, iti ratezi sansele la o marire de salariu si este posibil ca aceasta actiune sa iti afecteze activitatea in firma.

2. Asteapta momentul potrivit

Este foarte important sa stii cand este momentul potrivit sa faci acest pas. Nu cere o marire de salariu in situatia in care nu ai suficienta vechime, pregatire in domeniu sau nu ai adus un aport considerabil in firma. Analizeaza-ti activitatea din ultimele luni, noteaza rezultatele importante sau colaborarile pe care le-ai incheiat, intereseaza-te ce mariri sau salarii se pot acorda pentru postul pe care il ocupi si pregateste un set de motive obiective pe care sa le enumeri in timpul negocierii.

3. Bazeaza-te pe criterii obiective

Daca vrei ca negocierea sa se desfasoare in avantajul tau si sa obtii o marire de salariu, este foarte important sa te bazezi pe criterii obiective. Poti sa printezi o lista cu motivele pentru care consideri ca este un moment bun sa ceri o marire de salariu. Noteaza toate proiectele notabile, rezultatele aduse in firma, punctele tale forte, contributiile pe care le-ai avut sau orice consideri ca este important si justifica solicitarea ta.

4. Pregateste-te pentru toate scenariile posibile

Daca ceri o marire de salariu, nu inseamna ca vei primi. Lucrurile nu sunt doar asa cum iti imaginezi, motiv pentru care trebuie sa fii pregatit pentru toate scenariile posibile. Poti sa primesti un raspuns afirmativ, poti sa primesti un raspuns negativ sau poti sa primesti propunerea de a fi intr-o perioada de proba pentru marirea de salariu ceruta. De exemplu, daca lucrezi in vanzari, sunt sanse destul de mari ca angajatorul sa iti seteze un target mult mai mare decat cel pe care il ai in momentul de fata. Indiferent cum decurge conversatia, nu lua posibilele raspunsuri negative intr-un mod personal. Angajatorul tau trebuie sa justifice marirea ta de salariu in fata altora.

5. Evita sa oferi un ultimatum

Este usor sa reactionezi intr-un mod negativ in momentul in care nu primesti un raspuns favorabil, insa acest comportament nu este unul profesional. Daca iti este refuzata marirea de salariu, evita sa oferi un ultimatum, chiar daca consideri ca este o nedreptate la adresa ta. In schimb, discuta cu angajatorul despre sansele pe care le ai pentru a primi pe viitor o marire de salariu. Cere-i sa iti exemplifice punctele tale slabe, sa iti ofere indicii despre cum trebuie sa actionezi pe viitor, despre ce trebuie sa imbunatatesti sau discutati despre rezultatele pe care vrea sa le aduci in firma. Orice informatie te va ajuta sa intelegi mai bine care e pozitia ta in momentul de fata si astfel vei actiona intr-un mod mult mai potrivit.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult