Cum sa economisesti bani. Reguli care iti salveaza contul
Data: 7 iunie 2019 Ora: 18:16Traim intr-o societate de consum si pe zi ce trece suntem tot mai mult tentati sa cheltuim cat mai multi bani. Cumparam lucruri care nu ne sunt utile, investim in haine si accesorii pe care nu le purtam, investim in calatorii scumpe sau in gadgeturi de ultima generatie, iar la final ne intrabam ce s-a intamplat cu banii nostri.
Ne lipseste cu desavarsire educatia financiara si cu toate acestea ne dorim sa facem economii. Daca am face o analiza simpla a cheltuielilor pe care le avem, am descoperi ca foarte multi bani se duc pe lucruri inutile. Si totusi, cum economisim bani, cand avem tendinta sa facem risipa de ei?
Ei, bine, daca vrei sa faci economii, este bine sa gandesti in perspectiva si sa ai un plan foarte bine pus la punct. Dar nu este suficient doar sa iti notezi intr-o agenda ce trebuie sa faci, ci trebuie sa respecti tot ce ti-ai propus!
Daca tii cont de cateva reguli simple, vei reusi in mod sigur sa economisesti bani!
Cum sa economisesti bani
1. Creeaza-ti un fond pentru situatii neprevazute
Sa economisesti bani nu este deloc usor, insa nici imposibil. Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa iti creezi un fond pentru situatii neprevazute. Daca ai tendinta sa cumperi foarte multe lucruri care nu iti sunt necesare sau sa calatoresti des, afla ca ai nevoie de o sursa de bani pe care sa o accesezi si in alte situatii. Astfel, daca reusesti sa economisesti lunar bani, vei avea siguranta ca oricand ai o suma la dispozitie. Situatiile neprevazute nu iti vor mai afecta bugetul si cu siguranta vei reusi sa iti gestionezi mai bine banii si cheltuielile.
2. Stabileste un buget lunar
Daca ai un salariu fix, este destul de greu sa economisesti bani. Mai ales daca ai foarte multe cheltuieli lunare sau nu tii evidenta banilor. Cu toate acestea, sfatul specialistilor este sa stabilesti un buget lunar. Ce trebuie sa faci? La inceputul fiecarei luni aduna toate chitantele, facturile si bonurile din luna precedenta si calculeaza suma totala. Acest lucru te va ajuta sa afli cat de mari sunt cheltuielile pe care le ai. Daca suma totala nu depaseste salariul pe care il ai, ba, mai mult, observi ca poti economisi o parte din bani, incearca sa te incadrezi lunar in acea suma. Astfel, vei reusi sa economisesti bani in fiecare luna.
3. Economiseste bani pe termen scurt
Daca iti propui sa economisesti bani pentru a-ti cumpara o casa, o masina sau alte lucruri scumpe, acest lucru va fi destul de dificil. In schimb, poti sa economisesti pe termen scurt. Ce trebuie sa faci? Propune-ti ca in fiecare saptamana sa economisesti o suma modica, iar la finalul lunii trage linie si calculeaza suma totala. Daca faci acest lucru, nu vei avea niciun stres in privinta banilor si vei reusi sa economisesti mai mult.
4. Foloseste regula celor 24 de ore
Foarte multi dintre noi cumparam lucruri scumpe, insa de multe ori nu avem nevoie de ele. Vrei sa iti innoiesti garderoba? Nu cumpara o piesa vestimentara doar pentru ca aceasta este dorinta ta la acel moment. In schimb, daca obisnuiesti sa faci cumparaturi online, poti sa iti pui produsul dorit in “Wish list”, iar a doua zi sa iei decizia finala. Sunt sanse foarte mari ca, dupa ce vezi un lucru de doua ori, dorinta de a-l cumpara sa nu mai fie la fel de mare.
5. Calculeaza cat la suta din salariu inseamna fiecare lucru pe care il cumperi
Aceasta regula este una pe cat de simpla, pe atat de utila. Ce trebuie sa faci? Imparte salariul la orele de munca si astfel vei afla cati bani castigi pe zi. Sau poti face un calcul mai avansat si sa afli cati bani castigi pe ora. Urmatorul pas este sa calculezi cat la suta din salariu inseamna fiecare lucru pe care vrei sa il cumperi. Poti sa calculezi si cat inseamna in ore sau in zile de munca. De exemplu, daca vrei sa iti cumperi o pereche noua de pantofi, acest calcul te va ajuta sa afli cate ore sau zile de munca inseamna. Urmatorul pas este sa te intrebi daca acea pereche de pantofi merita investitia sau nu. Este un truc care te va ajuta sa economisesti mai multi bani si sa fii mult mai calculat/calculata cand mergi la cumparaturi.
Citeste mai multe articole pe www.risco.ro!
Articole asemanatoare
-
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre c...
-
Cum schimbă fintech-ul recrutarea în IT în sectorul financiar
Fintech-ul a revoluționat sectorul financiar, aducând soluții inovatoare precum plățile dig...
-
Anunt ziar autorizatie mediu
Este esențial ca aceste anunțuri să fie redactate cu atenție, având în vedere nu doar...
-
Închirierea automobilelor de epocă în cinematografie
În industria cinematografică, detaliile sunt esențiale pentru a recrea o epocă trecută sau ...
-
Importanta ferestrelor cu geamuri termopan
Inlocuirea ferestrelor vechi sau cumparare de ferestre pentru o locuinta noua, este o sarcina pe ...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult