Cum alegi calandrul potrivit. Diferente intre tipuri de calandre profesionale

Cum alegi calandrul potrivit. Diferente intre tipuri de calandre profesionale Data: 27 iunie 2019   Ora: 11:00

Desi curatarea impecabila a textilelor joaca un rol important in orice domeniu de activitate care implica fete de masa sau lenjerie de pat, aspectul final depinde foarte mult de modul in care acestea sunt calcate. Aici intervine calandrul, un echipament destinat netezirii materialelor prin presarea acestora.

Desigur, exista mai multe tipuri de calandre pretabile unor nevoi diverse.


1. Calandrul calcator. Acest tip de calandru este alcatuit dintr-un cilindru rotativ acoperit cu un strat de lana metalica sau arcuri care ofera elasticitate. Peste ele se afla o pasla textila si o panza din material rezistent la temperature care intra in contact cu lenjeria. Calcarea este realizata de o placa (sfert de cilindru) care intra in contact cu lenjeria antrenata de cilindrul rotative. Latimea de calcare este intre 1 si 2 metri, iar diametrul cilindrului are o dimensiune cuprinsa intre 0.2 si 0.3 m.

Aceste calandre calca lenjeria cu un grad de umiditate de cca. 20%. Considerand ca dupa stoarcerea in masinile de spalat cu turatie mare, lenjeria de bumbac are un grad de umiditate de cca. 50%, aceasta trebuie preuscata in uscatorie pana atinge gradul optim de umiditate (20%).

 

media/imagini_articole

 

Calandrele calcatoare functioneaza cu incalzire electrica, avand o productivitate destul de mica. Din punctul de vedere al calitatii de calcare, aceasta este mica-medie. Costul manoperei este mare, iar consumul specific (energie/kg rufe calcate) este, de asemenea, mare.

Asadar, acest tip de calandru se potriveste entitatilor care nu au pretentii mari in privinta calitatii sau a capacitatii de calcare: microspalatorii, pensiuni, gradinite.



2. Calandrul uscator-calcator sau calandrul cu benzi. Acest tip de calandru este alcatuit dintr-un cilindru rotativ incalzit, din otel. Calcarea are loc prin presarea lenjeriei pe acest cilindru incalzit cu ajutorul benzilor textile de calcare, confectionate din NOMEX, rezistente la temperaturi inalte. Latimea utila de calcare are o dimensiune intre 1.6 si 3.2 metri, iar diametrul cilindrului rotativ este intre 0.3 si 0.5 metri

 

media/imagini_articole

 

Aceste calandre calca lenjeria cu un grad de umiditate de cca. 50%; practic, imediat dupa stoarcere (in cazul masinilor de spalat cu turatie mare. Sunt mai versatile din punctul de vedere al incalzirii: electrica, gaz sau abur. Ofera o productivitate medie cu o calitate buna a calcarii. Costul manoperei este mediu spre mare, iar consumul specific mediu.

 

3. Calandrul cu cuva incalzita. Este un calandru de tip industrial, de mare capacitate. Este alcatuit din 1 pana la 3 cilindri rotativi in serie, acoperiti cu un strat de arcuri sau lamele elastic, peste care se aplica o panza rezistenta la temperatura inalta din NOMEX. Calcarea are loc intr-o cuva (semicilindru) incalzita care intra in contact cu lenjeria antrenata de un cilindru rotative. In general, latimea utila de calcare este cuprinsa intre 2 si 4 metri, iar diametrul cilindrului rotativ are intre 0.8 si 2 metri.

Calandrele cu cuva incalzita calca lenjeria cu un grad de umiditate de cca. 50%, deci imediat dupa stoarcere. De obicei, sunt completate cu alimentator automat si impaturitor. Acestea folosesc o incalzire pe baza de ulei termic sau abur, oferind o productivitate mare, o calitate inalta a calcarii si un cost al manoperei mic.

Inainte sa decizi care este calandrul potrivit pentru activitatea ta, ia in considerare nivelul de calitate dorit, cantitatea de rufe care necesita calcare si resursele disponibile a fi utilizate. Uita-te la cateva demo-uri, fa o lista cu echipamente favorite si start alegerii potrivite!

Toate aceste categorii de produse profesionale pentru spalatorii si curatatorii va sunt oferite de catre SDS Group(www.sdsgroup.ro), persoana de contact: Sorin Popescu – 0734.000.346.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult