Piata pharma in scadere
Data: 2 martie 2010 Ora: 14:48Piata farmaceutica din Romania a inregistrat in 2009 vanzari de 1,92 miliarde euro, in scadere cu 1,7% fata de anul precedent, potrivit datelor oferite de Cegedim, companie de analiza si studii de piata in sectorul farmaceutic. In lei piata a inregistrat o crestere cu 13,1%, la 8,1 miliarde de lei.
In ceea ce priveste volumul, piata pharma autohtona a raportat o scadere cu 9,12%.
"Scaderea in volum a pietei cu 9,1%, este una importanta, care arata tuturor ca avem o problema semnificativa in asistenta cu medicamente la nivel national. Scaderea in valoare cu 1,7% in euro, dupa ani de crestere, indica companiilor farmaceutice o schimbare in evolutia pietei si o necesitate de a imbunatati abordarile traditionale", au afirmat oficialii Cegedim. 93,6% din piata farmaceutica a fost detinuta de segmentul retail, care a scazut cu 8,8% in volum comparativ cu 2008, iar restul de 6,4% a revenit segmentului spitalelor.
In cazul retailului, vanzarile de medicamente cu prescriptie (Rx) au crescut in euro cu 2,3%, la 1,38 miliarde de euro. Produsele eliberate fara reteta (OTC-uri) au inregistrat un declin de 9,6%, 298,5 milioane euro. Aproximativ 75% dintre farmaciile din Romania sunt in pragul falimentului, in contextul in care aproximativ jumatate au vanzari sub limita nationala.
“Procentul de 75% farmacii in apropierea falimentului mi se pare extrem de verosimil. Am atras atentia de mai multa vreme ca 25% dintre farmacii sunt la limita functionarii, dar asta era inainte de amanarea platilor de anul trecut. Cegedim detine date despre situatia si evolutia vanzarilor la nivel de farmacie, iar aici putem confirma ca – in functie de vanzarile medii lunare – farmaciile cu vanzari mari sunt in proportie de 24%, cele medii in 29% din total, iar 47% dintre farmacii au vanzari care pot fi catalogate ca mici fata de media nationala”, au precizat reprezentantii Cegedim.
In 2009 situatia s-a inrautatit semnificativ, amanarea platilor de catre Casele de Sanatate putand duce in faliment toate farmaciile mici si mijlocii, in conditiile in care intr-o farmacie costul vanzarilor (al produselor la distribuitori) reprezinta peste 85% din cifra de afaceri. Pentru companiile farmaceutice incertitudinea regulatorie este un impediment mai mare decat presiunea concurentiala. Astfel, in prima faza, companiile vor incerca sa sustina piata intre anumite limite, daca acest lucru nu se realizeaza, majoritatea isi vor diminua expunerea la aceasta piata.
In opinia analistilor eFin.ro companiile farmaceutice au lucrat in toti acesti ani intr-un sistem de ‘mica intelegere’ cu statul: platile de la stat catre spitale, dar si in ceea ce priveste retetele compensate se fac traditional la termene de 120 – 240 de zile. In aceste conditii, farmaciile aplica adaosuri comerciale de 25 – 50% la produsele vandute, pentru a acoperi costurile de finantare provenite din incasarile de la stat. In plus, competitia imperfecta din domeniu, data de impunerea unui numar limitat de unitati la mia de locuitori, oferea marje de profitabilitate deosebite acestui sector. Liberalizarea graduala a marcat si restrangerea marjelor de profit; in aceste conditii, o parte dintre farmacii au ajuns in imposibilitatea de a mai finanta sistemul public de sanatate.
Articole asemanatoare
-
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre c...
-
Cum schimbă fintech-ul recrutarea în IT în sectorul financiar
Fintech-ul a revoluționat sectorul financiar, aducând soluții inovatoare precum plățile dig...
-
Anunt ziar autorizatie mediu
Este esențial ca aceste anunțuri să fie redactate cu atenție, având în vedere nu doar...
-
Închirierea automobilelor de epocă în cinematografie
În industria cinematografică, detaliile sunt esențiale pentru a recrea o epocă trecută sau ...
-
Importanta ferestrelor cu geamuri termopan
Inlocuirea ferestrelor vechi sau cumparare de ferestre pentru o locuinta noua, este o sarcina pe ...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult