Peste 11.200 de companii romanesti in faliment

Peste 11.200 de companii romanesti in faliment Data: 23 septembrie 2010   Ora: 16:13

Peste 11.200 de companii din Romania se aflau, la sfarsitul primelor sase luni din acest an, in diverse stadii de insolventa, marcand un avans de 7,5% fata de perioada similara din 2009, releva un studiu realizat de Coface Romania.

Dintre acestea, 6.255 de firme se regaseau in procedura generala de insolventa, 2.235 in procedura simplificata de insolventa, 2.717 in faliment si 14 in reorganizare judiciara.

"In ciuda cresterii numarul de companii aflate in insolventa cu 7.5% in semestrul 1 din 2010, ne bucuram sa remarcam o reducere semnificativa a numarului de insolvente in trimestrul al doilea fata de anul trecut. In primul trimestru al anului 2010, deteriorarea economica,  termenele foarte mari (uneori de 6 luni) pronuntate de instantele de judecata, cat si amanarile din timpul anului 2009 datorate grevei magistratilor au contribuit la cresterea numarului de insolvente de aproape 2 ori, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Totusi in trimestrul II al anului 2010 aceasta evolutie s-a temperat, numarul de insolvente scazand brusc fata de aceeasi perioada a anului trecut (1455 fata de 5262). Este un semn favorabil, care indica faptul ca ce a fost mai rau a trecut, iar companiile s-au adaptat la noul mediu de afaceri post-criza", a declarat Cristian Ionescu, Country Cluster Manager Romania, Bulgaria, Slovacia.

Comertul, constructiile si transporturile au fost cele mai afectate sectoare

Prelungirea recesiunii economice a facut ca primele patru pozitii ale clasamentului sa ramana neschimbate si in prima jumatate a anului 2010, domeniile comert (cu ridicata si distributie si cu amanuntul), constructii si transporturi ramanand cele mai afectate de criza financiara cu un procent de 50% din numarul de insolvente.

Este important de precizat ca aceste domenii au fost si cele mai accesibile celor care au dorit sa inceapa o afacere in ultimii ani din cauza investitiilor initiale reduse si a randamentelor mari.

Situatia din aceste sectoare a fost determinata de faptul ca increderea consumatorilor este foarte scazuta. Marirea taxelor, diminuarea veniturilor,  temerile cu privire la viitoare concedieri si creditarea restrictiva au determinat populatia sa fie mult mai reticenta in a cheltui si sa devina mult mai dornica de economisire.

Potrivit studiului, cele mai sigure domenii s-au dovedit a fi industria extractiva, sanatate si asistenta sociala, productie si furnizare de energie electrica si termica, apa si gaze.

Totusi caracteristica esentiala a acestor sectoare de activitate este faptul ca accesul este foarte restrictiv din punct de vedere al investitiilor, iar numarul jucatorilor limitat.

 Cele mai afectate judete: Braila, Salaj, Calarasi si Botosani

In ceea ce priveste distributia teritoriala a cazurilor de insolventa din prima jumatate a anului 2010, aceasta inregistreaza o tendinta de uniformizare in plan teritorial fata de situatia existenta la sfarsitul anului 2009. Bucurestiul este in continuare pe primul loc cu 12.52% din totalul numarului de insolvente, iar Arad ramane pe locul 9 cu 2.94% din totalul numarului de insolvente deschise la nivel national.

Numarul cazurilor de insolventa inregistrate in judetul Braila a crescut de aproape patru ori comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut si de aproape 2 ori fata de sfarsitul anului 2009, cand in acest judet se inregistrau 111, respectiv 239 de companii aflate intr-unul dintre stadiile procedurii de insolventa, ceea ce indica o deteriorara rapida a situatiei economice din acest judet. Cresteri semnificative s-au inregistrat si in Salaj, Calarasi si Botosani, judete care au avansat cate 25, 20 si respectiv 18  locuri in topul insolventelor.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult