Lipsa finantarii, principala problema pentru infrastructura de transport

Lipsa finantarii, principala problema pentru infrastructura de transport Data: 2 septembrie 2010   Ora: 12:21

Constrangerile financiare, blocajele existente in ceea ce priveste lansarea unor noi proiecte de infrastructura, precum si nevoia de gestionare eficienta a cererii viitoare de servicii logistice si de transport sunt dificultatile cu care se vor confrunta operatorii de transport in urmatorii 20 de ani, potrivit raportului  din seria ” Transportation & Logistics 2030”, realizat de PricewaterhouseCoopers.

”Lipsa finantarii este problema cruciala pentru toate tipurile de infrastructura de transport, atat la nivel local, national, cat si international. In cazul Romaniei, acolo unde nevoia dezvoltarii proiectelor de infrastructura de transport este foarte mare, statul roman trebuie sa pregateasca o strategie de investitii pe termen lung. Cu toate constrangerile bugetare actuale, Romania trebuie sa aloce sume consistente dezvoltarii infrastructurii de transport pentru a putea valorifica la maximum potentialul natural al tarii de a deveni un centru logistic in regiunea Europei Centrale si de Est, potential generat de doi factori principali: proximitatea pietelor dezvoltate din Europa Centrala si deschiderea la Marea Neagra prin portul Constanta, adevarata poarta de acces a Europei dinspre Asia”, a declarat Daniel Anghel, Partener, Impozite si Taxe Indirecte, PricewaterhouseCoopers Romania.

Totodata, acordarea unor facilitati la import, precum amanarea platii TVA la import, ar elimina costul prefinantarii TVA pentru companii si ar incuraja volumul de tranzactii desfasurate in port. In plus, o astfel de masura ar atrage investitii majore in Romania si ar contribui la dezvoltarea infrastructurii si la crearea de noi locuri de munca, a adaugat oficialul.

Guvernele, atat cele din statele industrializate, cat si cele din pietele emergente, se confrunta cu dificultati in alocarea de resurse financiare suficiente pentru investitiile in infrastructura de transport. Prin urmare, se preconizeaza ca finantarea intretinerii infrastructurii existente va fi mai dificila decat atragerea de investitii pentru noile proiecte. Infrastructura de transport este un factor critic pentru competitivitatea unei regiuni sau a unei tari, avand potentialul de a accelera cresterea economica si oportunitatile de investitii.

Cei 104 experti din 29 de tari chestionati in cadrul sondajului se asteapta ca statele industrializate sa fie cele care vor avea in continuare infrastructura de transport cea mai performanta. Desi pietele emergente, precum India sau Rusia, investesc in prezent masiv in infrastructura de transport, acestea nu vor putea sa-si aduca infrastructura la acelasi nivel cu al tarilor dezvoltate pana in 2030.

Studiul Delphi anticipeaza anumite masuri ferme ale institutiilor de reglementare, precum taxe pentru drum sau taxe pentru traficul aglomerat, care vor atenua costurile crescute ale investitiilor in infrastructura de transport.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Protectie termica la peste 230°C cu Davines: Solutia ideala pentru par sanatos

Expunerea parului la temperaturi ridicate este o practica comuna in rutina zilnica de coafare. Fie ca folosim placa de intins parul, ondulatorul sau ... citeste mai mult