Efectele crizei asupra pietei telecom din Romania

Piata telecom din Romania a fost in mod special afectata ce criza economica, inregistrand un declin in ultimii doi ani ca urmare a reducerii bazei de clienti, a prabusirii venitului mediu per utilizator si a adoptarii sistemului VOIP, se arata in studiul A.T. Kearney.
Industria locala se afla intr-un proces de consolidare, avand in vedere achizitionarea recenta a Telemobil de catre Cosmote si demararea fuziunii cu RomTelecom, consolidarea industriei cablului (de catre RDS&RCS si RomTelecom), alianta dintre Grupul France Telecom prezent in Romania prin Orange si Grupul Deutsche Telecom prezent in Romania prin RomTelecom si Cosmote.
Strategia globala si lectiile invatate pe alte piete de catre jucatorii globali (Orange, Vodafone) ar putea sa nu se aplice pe piata din Romania integral, in conditiile in care mediul este semnificativ diferit si in schimbare.
Urmand unei perioade de crestere impresionanta, economia Romaniei a scazut in 2009 cu 7,1% si cu 1,9% in 2010. In conditiile cererii interne si a investitiilor reduse, reluarea cresterii, prognozata intial pentru 2011, ar putea dura mai multconsidera analistii A.T. Kearney.
Piata de telefonie mobila a scazut de la 2,56 miliarde euro in 2007, la 2,25 miliarde euro in 2010. Totodata, numarul utilizatorilor a stagnat in ultimii doi ani la 24,9 milioane.
Minutele utilizate au cunoscut o evolutie ascendenta din 2007 pana in 2010, ajungand la 171, ca urmare atat a reducerii pretului, cat si a trendului substituirii telefoniei fixe cu cea mobila.
Venitul mediu per utilizator a scazut constant de la 11,2 euro pe luna in 2006 la 6,3 pe luna euro in 2010, ca urmare a intensificarii competitiei. Cel mai inalt venit mediu per utilizator din Europa in 2010, de 38 euro pe luna, a fost inregistrat in Franta.
Principalii operatori de telefonie mobila, Orange si Vodafone, au cunoscut o evolutie slaba in perioada 2008-2010. Astfel, in ceea ce priveste numarul de utilizatori, Orange si Vodafone au inregistrat o crestere de doar 1%, la 10,464 milioane, respectiv 9,804 milioane. Pe de alta parte, Cosmote a crescut cu 7%, la 6,849 milioane de utilizatori.
Venitul mediu per utilizator a scazut de la 10,3 euro in 2008 la 7,1 euro in 2010 pentru Orange si de la 10,1 euro la 6,8 euro pentru Vodafone. Scaderea a fost mai putin abrupta pentru Cosmote, de la 5,0 euro in 2008 la 4,6 euro in 2010.
Articole asemanatoare
-
De ce să alegi rulouri exterioare din aluminiu? Avantaje
Acestea oferă multiple beneficii, de la protecție termică și fonică, până la un plus ...
-
Februarie - Luna Călătoriilor Romantice
Călătorește cu stil și confort. O aventură romantică merită o mașină pe măsură. Imaginea...
-
Cum să îți construiești o carieră de succes ca electrician
Meseria de electrician este una dintre cele mai căutate și respectate profesii din domeniul tehni...
-
De ce să alegi WordPress pentru site-ul afacerii tale?
În era digitală, prezența online a unei afaceri este esențială, iar alegerea platformei pot...
-
Care sunt cele mai mari așteptări ale angajaților de la un angajator
Așteptările angajaților față de angajatori au evoluat semnificativ, influențate de schimbările de...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
De ce să alegi rulouri exterioare din aluminiu? Avantaje
Acestea oferă multiple beneficii, de la protecție termică și fonică, până la un plus de siguranță și intimitate. Dacă te ... citeste mai mult