Angajatii romani preconizeaza diminuari ale salariilor

Angajatii romani preconizeaza diminuari ale salariilor Data: 7 iulie 2010   Ora: 09:53

Criza financiara a provocat disponibilizari masive in toate sectoarele vietii economice, inducand o stare de incertitudine cu privire la siguranta locului de munca sau a salariilor.

Astfel, angajatii din Romania se asteapta la o scadere a salariilor de pana la 20% in acest an, in conditiile in care in ultimul an au fost micsorate salariile a aproximativ o treime dintre acestia (27%), in timp ce 40% nu au avut parte de o modificare salariala, potrivit unui studiu realizat de firma de recrutare Grafton Recruitment.

Ne asteptam ca salariile sa nu creasca in acest an, ba chiar ar putea scadea cu pana la 20%. In ultimele 12 luni, 40% dintre angajatii chestionati nu au avut parte de o modificare salariala, 33% au beneficiat de o mica crestere si salariile a 27% dintre ei s-au micsorat datorita situatiei actuale a pietei. 64% dintre acestia sunt dispusi sa-si diminueze asteptarile salariale”, releva studiul.

Cu toate acestea, peste jumatate dintre  angajati  (60%) sunt multumiti de locul de munca actual. Un procent de 14% ramane pe pozitia actuala deoarece nu i ofera alta posibilitate, in timp ce 13% asteapta ca piata sa isi revina.

La nivelul Europei Centrale si de Est, in functie de tara, aproximativ un sfert dintre angajati sunt in expectativa unei imbunatatiri a pietei pentru a-si putea schimba locul de munca; aceasta confirma ca rata de uzura prin care angajatorii trec nu va ramane la fel pe o perioada lunga de timp.

Mobilitatea salariatilor este influentata semnificativ de situatia pietei, astfel ca 71% ar fi dispusi sa se relocheze intr-o alta tara pentru un loc de munca. Data fiind situatia actuala a pietei, majoritatea angajatilor (51%) prefera contracte pe o perioada nedeterminata de timp.

Principalele elemente luate in considerare atunci cand vine vorba despre atractivitatea unei oferte de munca sunt oportunitatea de dezvoltare profesionala (aproape 50%), oferta salariala (27%) si responsabilitatile ce le implica pozitia respectiva (16%). Pentru angajati, responsabilitatile sociale ale angajatorului joaca in continuare un rol important (86%).

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 6.647 de respondenti din Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania si Lituania.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult