Ce trebuie sa stii cand faci cumparaturi online
Data: 2 septembrie 2019 Ora: 15:00Cumparaturile online incep sa castige din ce in ce mai mult teren in Romania. Din comoditate sau din dorinta de a cumpara mai mult intr-un timp mai scurt, foarte multi oameni prefera sa faca achizitii din fata laptopului sau direct de pe telefonul mobil. Cumparaturile online sunt la un click distanta, insa, inainte sa plasezi produsele preferate in cos si sa confirmi expedierea lor, ar trebui sa tii cont de cateva lucruri importante.
Cumparaturile online prezinta o serie de avantaje fata de cumparaturile clasice, iar printre acestea putem enumera urmatoarele: un pret mult mai mic al produselor fata de cele din magazine, o varietate mult mai mare de produse, posibilitatea de a pune in lista de “Favorite” produsele dorite, avantajul de a selecta metoda de plata, cash sau card, mai mult timp pentru a face shopping, deoarece nu mai depinzi de programul magazinelor, cat si posibilitatea de a beneficia de oferte avantajoase.
Desi traim in era Internetului si a tehnologiei, cumparaturile online, oricat de tentante sunt, prezinta si unele riscuri. Foarte multi oameni au fost pacaliti de reclame online si s-au trezit cu banii luati. Este foarte simplu sa cazi prada site-urilor pirat, concepute sa semene cu originalul pentru a pune spre vanzare produse fictive sau, mai rau, pentru a transfera bani in alte conturi.
Obisnuiesti sa cumperi online? Iata ce trebuie sa stii:
1. Cumpara doar de pe site-uri de incredere
Daca nu vrei sa te trezesti cu banii luati si fara produse, este recomandat sa faci cumparaturi online doar din magazine online cunoscute si de incredere. Este usor ca, dintr-o simpla cautare intr-un motor de cautare, sa accesezi un site fals. Site-urile fictive seamana foarte bine cu site-urile cunoscute, motiv pentru care este important sa acorzi atentie mai multor detalii: denumirea site-ului, domeniul site-ului (.net in loc de .com), litere omise sau alte detalii care te-ar putea ajuta sa iti dai seama daca site-ul accesat este cel cunoscut de tine sau este un site fals.
2. Cumpara de pe site-uri securizate
Este important sa faci cumparaturi online doar de pe site-uri securizate, care sunt criptate cu protocolul SSL (Secure Sockets Layer). Acestea trebuie sa inceapa cu “https://” in loc de “http://”, iar in bara de adresa sa apara afisata imaginea unui lacat inchis.
3. Nu oferi informatii personale
Daca ai verificat site-ul de pe care urmeaza sa faci cumparaturi, pasul urmator este sa vizualizezi produsele dorite si sa le introduci in cosul virtual de cumparaturi. Odata ce ai finalizat cumparaturile si te pregatesti pentru “Check out” (plata), este esential sa acorzi atentie datelor cerute de magazinul respectiv. Asadar, nu oferi mai multe informatii personale decat este nevoie. In general, magazinele online nu cer CNP-ul, data nasterii sau alte informatii pentru a efectua o tranzactie. Un alt sfat este sa verifici constant operatiunile din contul bancar, daca obisnuiesti sa faci plati cu cardul, pentru a vedea daca exista operatiuni suspecte sau catre alte conturi decat cele stiute.
4. Cumpara de pe site-uri care au 3D Secure
3D Secure este un sistem antifrauda dezvoltat de Visa si Mastercard. Folosirea acestui sistem permite cresterea securitatii tranzactiilor online, prin solicitarea unei parole la fiecare plata online. In caz de pierdere sau furt, cardul inrolat la 3D Secure nu poate fi folosit de terte persoane pentru cumparaturi online, daca acestea sunt realizate la comercianti inrolati in 3D Secure. Site-urile care au acest sistem afiseaza logo-urile Verified by Visa sau Mastercard SecureCode.
5. Foloseste computerul personal sau telefonul pentru cumparaturi online
Daca vrei sa eviti tentativele de frauda sau alte neplaceri, este recomandat sa folosesti computerul personal sau telefonul pentru cumparaturi online. Orice tranzactie necesita securitate ridicata, iar daca nu se efectueaza de pe un dispozitiv personal, datele stocate raman la dispozitia posesorului dispozitivului. Totodata, nu este recomandat sa folosesti un computer public sau sa te conectezi la retele Wi-FI care nu sunt de incredere.
Tu ce masuri de precautie iti iei atunci cand faci cumparaturi online?
Articole asemanatoare
-
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre c...
-
Cum schimbă fintech-ul recrutarea în IT în sectorul financiar
Fintech-ul a revoluționat sectorul financiar, aducând soluții inovatoare precum plățile dig...
-
Anunt ziar autorizatie mediu
Este esențial ca aceste anunțuri să fie redactate cu atenție, având în vedere nu doar...
-
Închirierea automobilelor de epocă în cinematografie
În industria cinematografică, detaliile sunt esențiale pentru a recrea o epocă trecută sau ...
-
Importanta ferestrelor cu geamuri termopan
Inlocuirea ferestrelor vechi sau cumparare de ferestre pentru o locuinta noua, este o sarcina pe ...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult