Ce sanse au datornicii sa scape de executare silita?

Ce sanse au datornicii sa scape de executare silita? Data: 8 februarie 2013   Ora: 09:15

Numarul persoanelor care nu isi mai pot plati imprumuturile la banci crescut considerabil in ultimii ani, in conditiile in care multi datornici si-au pierdut locul de munca sau au suferit diminuari salariale. La sfarsitul lunii noiembrie 2012, peste 740.000 de persoane inregistrau restante de aproape 2,2 miliarde de euro la imprumuturile contractate, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. Numarul acestora este mai mare cu peste 50.000 fata de nivelul inregistrat la inceputul lui 2012.

In cazul persoanelor cu datorii mai mari de 90 de zile, se pot declansa actiuni in instanta pentru recuperarea banilor, ajungandu-se in unele situatii la executare silita.

Sansele in cazul contestatiilor la executare silita nu sunt foarte mari in situatia debitorilor care nu si-au achitat ratele. “Debitul la banca exista din pacate. Singura posibilitate pe care o avem este sa reducem valoarea pe care o executa banca sau sa incercam sa existe o lipsa de procedura din vina executorului si sa solicitam, de exemplu, anularea executarii silite”, a declarat pentru www.eFin.ro avocatul Carmen Cretu, de la casa de avocatura Coltuc.

Avocatul ne-a prezentant situatia unei persoane care, desi si-a achitat debitul, a aflat dupa doi ani ca este executata pentru o suma de bani despre care nu avea nicio idee. In plus nu i-a fost comunicat ca in anul 2010 a fost inceputa executarea asupra acesteia.” Ceea ce inseamna ca in cazul acesteia sansele sunt foarte mari, avand posibilitatea sa invoce perimarea executarii si lipsa obiectului executarii”, a precizat Cretu.

Potrivit avocatului Alexandru Moise, de la Casa de avocatura Stoica si Asociatii, executarea silita inceteaza in patru cazuri:

- s-a realizat integral obligatia prevazuta in titlul executoriu, s-au achitat cheltuielile de executare, precum si alte sume datorate potrivit legii;

- nu mai poate fi efectuata ori continuata din cauza lipsei de bunuri urmaribile ori a imposibilitatii de valorificare a unor astfel de bunuri;

- creditorul a renuntat la executare;

- a fost desfiintat titlul executoriu.

Cand pot contesta debitorii procedura de executare silita

Debitorii pot contesta procedura de executare silita in situatia in care datoria nu este mai mare de 90 zile, persoanele in cauza si-au mai achitat din rate si sunt la zi sau in cazul in care debitorul considera ca sunt vicii cu privire la executare si poate introduce cerere pentru suspendarea executarii, a afirmat Cretu.

Este important de precizat faptul ca bancile sunt dispuse sa restructureze creditele persoanelor care se confrunta cu dificultati in rambursarea ratelor, executarea silita fiind ultima solutie pe care acestea o iau in considerare, intrucat pot pierde sume importante prin vanzarea imobilelor la licitatie, preturile acestora fiind cu mult sub pretul pietei.

Ce bunuri nu pot fi confiscate de executor

Potrivit legislatiei in vigoare, nu pot fi executate:

- bunuri strict necesare traiului debitorului si al familiei sale, precum si bunurile strict personale;

- bunuri de uz personal sau casnic, obiecte de cult religios;

- alimentele necesare debitorului si familiei sale pe timp de 2 luni; daca debitorul se ocupa exclusiv cu agricultura, alimentele necesare pana la noua recolta , animale destinate obtinerii mijloacelor de existenta si furajele necesare pentru acestea pana la noua recolta.

- combustibil necesar debitorului si familiei sale pentru 3 luni de iarna;

- bunuri care servesc la continuarea studiilor si activitatii profesionale;

- obiecte necesare persoanelor cu handicap.

Uneori inalienabilitatea unor bunuri este prevazuta de lege cu caracter temporar, astfel incat pe acel interval – si numai pe acel interval- ea este insotita si de insesizabilitatea bunurilor respective. Este vorba de locuinte construite sau cumparate pe baza de credite sau despre locuintele si spatiile cu alta destinatie construite din fondurile statutului sau ale unitatilor economice sau bugetare de stat care au fost vandute cu plata in rate. Acestea nu pot fi instrainate in principiu, decat dupa plata integrala a pretului, respectiv rambursarea creditului, a precizat Carmen Cretu.

Pentru a evita situatia neplacuta de a fi executat silit, este recomandat ca in cazul in care o persoana nu mai pot plati creditul sa mearga la banca si sa incerce sa discute cu reprezentantii acesteia pentru a gasi o solutie de rescadentare/reesalonare . La aceasta cerere trebuie sa depuna inscrisuri din care sa rezulte care sunt veniturile , valoarea acestora sau sa solicite reprezentantilor Administratiei Finantelor Publice o adeverinta din care sa rezulte ca nu detine alte venituri.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult