Ce ar trebui sa stie solicitantul unui credit..
Data: 16 august 2010 Ora: 07:40Dupa ani de zile in care conditiile de creditare oferite de banci au favorizat un acces rapid al persoanelor la credite, situatia pare sa se fi schimbat in ultima perioada. Principalul motiv il constituie criza economica, care a adus cu sine reduceri ale veniturilor, lipsa lichiditatilor, cresteri de preturi etc.
In ceea ce priveste intentiile de contractare a unui credit, potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare 360insights, doar 6% dintre romani par dispusi sa se indatoreze in acest an.
Creditele vor fi destinate in principal reamenajarii sau achizitiei unei locuinte, aceste doua scopuri fiind mentionate de 23%, respectiv 15% dintre cei care ar urma sa contracteze imprumuturi. Refinantarea, acoperirea cheltuielilor de zi cu zi, cumpararea unei masini si studiile personale sau ale copiilor sunt alte motive pentru care romanii s-ar indatora la banci.
Pentru a veni in sprijinul celor care intentioneaza sa contracteze un imprumut, eFin.ro ofera 10 sfaturi ce ar trebui avute in vedere.
In primul rand, nu imprumutati o suma mai mare de bani decat cea necesara. Este important sa stabiliti care sunt nevoile de creditare si, in special, cele pe care vi le puteti permite. Astfel, veti evita sa ajungeti in incapacitate de a rambursa creditul in cazul unei presiuni financiare.
Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, valoarea ratelor restante la imprumuturi a crescut cu 76% in primul semestru din acest an, ajungand la 13,6 miliarde de lei. Ponderea creditelor restante in totalul imprumuturilor in derulare a crescut de la 4,05% la 6,4% in intervalul analizat.
Este recomandabil sa contractati imprumutul in moneda in care primiti salariul, intrucat veti evita riscurile determinate de evolutia cursului de schimb, care poate genera cresteri ale ratelor exprimate in lei. Astfel, daca aveti veniturile in lei, nu va indatorati in euro, desi dobanzile sunt mai mici. Nu uitati faptul ca luati acel credit pentru o perioada indelungata de timp!
Informati-va cu privire la costurile creditului. Este important de stiut ca pretul unui imprumut nu consta doar in dobanda perceputa de banca, ci si in numeroase alte taxe si comisioane care se platesc fie la contractarea creditului, fie pe parcursul perioadei de rambursare. Nu contractati un imprumut daca nu sunteti lamurit 100% in ceea ce priveste comisioanele (de analiza, lunar, de asigurare, etc).
Interesati-va de veniturile pe care institutia finantatoare le ia in considerare in momentul acordarii unui credit. Majoritatea bancilor iau in calcul, pe langa salarii, si alte tipuri de venituri precum: chirii, drepturi de autor, venituri obtinute din activitati independente, pensii etc. Daca doriti sa obtineti o suma mai mare decat cea pe care v-o permit veniturile dumneavoastra, trebuie sa aveti in vedere ca bancile accepta si co-debitori.
Este cunoscut faptul ca pretul unui credit este mai mare cu cat perioada de rambursare este mai extinsa. Astfel, in masura in care veniturile lunare permit, nu trebuie sa se opteze pentru perioada maxima de rambursare oferita de banca pentru a obtine o rata lunara mai mica.
Solicitati o lista cu documentele necesare contractarii creditului. Aceasta poate varia de la adeverinta de salariu si copie dupa actul de identitate, in cazul creditelor de consum oferite de institutiile financiare nebancare, pana la extras de carte funciara, act de proprietate, fisa fiscala etc, in cazul creditelor ipotecare. Se recomanda solicitarea unei liste cu actele necesare inca de la inceput pentru a le aduce cat mai repede in vederea obtinerii imprumutului.
Este bine de stiut inca de la inceput care este durata de acordare a imprumutului, pentru a sti cum sa va planificati banii. Aceasta poate varia de la 2 ore, in cazul creditelor rapide, la aproximativ o luna, pentru creditele ipotecare.
Dupa ce ati finalizat semnarea contractului de credit, veti avea de platit o rata lunara care depinde de suma contractata. Este obligatoriu sa platiti ratele la timp, altfel riscati sa platiti penalizari sau sa ajungeti in Centrala Riscurilor Bancare. In ultimul caz, contractarea unui alt credit in viitor va fi foarte dificila.
Pentru a evita astfel de situatii, va recomandam sa contactati banca, pentru o reesalonare a ratelor la credite si reducerea, prin aceasta, a efortului financiar lunar.
Articole asemanatoare
-
Protectie termica la peste 230°C cu Davines: Solutia ideala pentru par sanatos
Expunerea parului la temperaturi ridicate este o practica comuna in rutina zilnica de coafare. Fi...
-
De sărbători, investește în calitate și în bun gust! La FineStore, ai cele mai bune prețuri la mii de produse originale
FineStore a pregătit pentru sărbătorile de anul acesta peste 120 de modele de coșuri cadou, ambal...
-
Open Tribe este un loc unde tinerii și părinții învață să crească împreună
Educația oferită de Open Tribe nu se limitează la predarea unor abilități tehnice. Este vorba des...
-
7 prejudecăți despre Generația Z la locul de muncă
După ce milenialii au suportat ani de etichetări nedrepte, acum este rândul tinerilor născu...
-
Vin sărbătorile, iar cadourile trebuie să vină și ele! Vezi seturile cadou pentru femei de pe Evero!
Pentru că, ce femeie nu iubește un parfum care i se potrivește? Vezi aici despre ce seturi cadou ...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Protectie termica la peste 230°C cu Davines: Solutia ideala pentru par sanatos
Expunerea parului la temperaturi ridicate este o practica comuna in rutina zilnica de coafare. Fie ca folosim placa de intins parul, ondulatorul sau ... citeste mai mult