Bancile reduc dobanzile la depozite
Data: 16 aprilie 2010 Ora: 17:00Majoritatea bancilor prezente pe piata din Romania par sa se afle intr-un amplu proces de reducere a dobanzilor aferente depozitelor noi si a celor din portofoliu, in timp ce ieftinirea creditelor se face intr-un ritm mai timid.
Acest lucru este cauzat in mare masura de decizia bancii centrale de a diminua dobanda de politica monetara, care a determinat o schimbare de trend in atitudinea bancilor, iar scaderea dobanzilor la depozite si credite pare inevitabila, depinzand insa de strategia adoptata de fiecare institutie financiara in parte.
Consiliul de Administratie al bancii centrale a decis luna trecuta reducerea dobanzii cheie cu 0,5%, la minimul istoric de 6,5%.
Oficialii si-au motivat atunci decizia argumentand ca desi nu sunt probleme cu lichiditatea - bancile dispun de suficienti bani pentru a da credite - , "ratele medii ale dobanzilor la depozitele si la creditele noi, desi au consemnat evidente ajustari descendente, raman relativ ridicate comparativ cu nivelul dobanzii de politica monetara".
Pe de alta parte, lucrurile sunt mult mai calme pe pietele financiare, iar bancile nu mai au asa mare nevoie de banii romanilor din depozite si incearca sa obtina castiguri cat mai semnificative ieftinind depozitele intr-un ritm mai alert decat creditele. In acest context, dobanzile la produsele de economisire de doua cifre raman doar o amintire. Analistii eFin .ro sunt de parere ca dobanzile pasive (la depozite) vor continua sa scada, pe masura ce tendinta deflationista se va accentua – probabil in lunile de vara, iar accesul pe pietele externe va reveni la normal. Lichiditatea pietei interne este suficienta in momentul de fata si in lipsa unor derapaje ale deficitului bugetar, pe piata interbancara este de asteptat o scadere a dobanzilor la creditele si depozitele pe termene scurte.
Printre bancile care au decis sa reduca dobanzile la depozite, avand in vedere evolutia mediului economic si a reducerii dobanzii de politica monetara efectuata de BNR, se numara si Banca Comerciala Romana. Institutia a redus recent, cu pana la 1%, dobanzile la depozitele in lei constituite de persoanele fizice si juridice.
Astfel, dobanzile pentru depozitele in lei la termene pentru persoane fizice se reduc cu pana la 0,8% pentru maturitatile cuprinse intre 1 luna si 12 luni, respectiv cu pana la 1% in cazul Conturilor de economii Maxicont in lei.
Pentru depozitele la termen de 24 de luni in lei si euro banca ofera o dobanda fixa de 7,5%, respectiv 3,5% pe an.
In cazul persoanelor juridice, banca a redus dobanda cu 0,5% la depozitele la termen si Conturile Ideal BCR in lei. Noile niveluri ale dobanzilor se vor aplica depozitelor la termen noi si celor prelungite automat ulterior datei de 1 aprilie 2010, iar in cazul Conturilor Ideal BCR noile niveluri ale dobanzilor se vor aplica inclusiv volumelor existente.
Banca Transilvania a scazut cu pana la 0,50% dobanzile aferente unor produse de economisire in lei din portofoliu, astfel ca, in cadrul depozitelor la termen in lei pentru persoane fizice si juridice, noile bonificatiii variaza intre 6,75 % si 7,25%, in functie de perioada de maturitate.
Pentru contul de economii pentru persoane fizice, banca ofera bonificatii cu valori cuprinse intre 6% si 7,50%, in functie de sumele depuse.
RBS Romania a redus cu pana la 1,25% dobanzile aferente depozitelor in lei ale persoanelor fizice.
Astfel, dobanzile produselor de economisire ale populatiei au valori cuprinse intre 6% si 6,5%, in functie de perioada de maturitate. In ceea ce priveste depozitele companiilor in lei, noile bonificatii variaza intre 3,5% (o luna) si 4,5% (12 luni).
Banca ofera populatiei pentru depunerile in euro dobanzi cuprinse intre 2% si 2,75%.
La depozitele in euro, companiile primesc o dobanda care variaza intre 0,40% si 0,80%, in functie de perioada de maturitate.
Si ProCredit Bank a redus cu pana la 0,75% dobanzile aferente produselor de economisire in lei, banca oferind pentru depozitele la termen in lei pentru persoane fizice si juridice, bonificatii intre 7,25% si 8%, in functie de perioada de maturitate.
Dobanzile produselor de economisire la termen pentru pensionari au fost diminuate cu 0,5%, avand valori cuprinse intre 7,55% si 8,30%.
Totodata, CEC Bank a redus dobanzile la depozitele pentru persoane fizice si juridice, in lei si valuta, atat la produsele existente, cat si la cele retrase din oferta bancii, dar inca utilizate de clientii existenti.
Astfel, la produsele existente, dobanzile au scazut cu 0,25% - 0,50%, in timp ce la produsele retrase din oferta bancii, dobanzile s-au redus cu 0,50% - 1,85%.
Este de asteptat in acest context, ca rata de economisire sa scada in lunile urmatoare in special in ceea ce priveste persoanele fizice. In schimb, analistii eFin asteapta o relansare puternica a creditarii pe sectorul de credite IMM si persoane fizice (atat credite imobiliare in prima faza, cat si credite de nevoi personale).
Articole asemanatoare
-
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre c...
-
Cum schimbă fintech-ul recrutarea în IT în sectorul financiar
Fintech-ul a revoluționat sectorul financiar, aducând soluții inovatoare precum plățile dig...
-
Anunt ziar autorizatie mediu
Este esențial ca aceste anunțuri să fie redactate cu atenție, având în vedere nu doar...
-
Închirierea automobilelor de epocă în cinematografie
În industria cinematografică, detaliile sunt esențiale pentru a recrea o epocă trecută sau ...
-
Importanta ferestrelor cu geamuri termopan
Inlocuirea ferestrelor vechi sau cumparare de ferestre pentru o locuinta noua, este o sarcina pe ...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult