- » Info Financiar
- » Analiza Financiara
- » Analiza riscului unui proiect si alocarea optima a capitalului
- » Riscul si rentabilitatea unui portofoliu de investitii
Riscul si rentabilitatea unui portofoliu de investitii
Data: 5 ianuarie 2011 Ora: 10:22Un portofoliu reprezinta o multime de active atat reale cat si financiare in care firma isi are investiti banii la un moment dat.
In decizia de portofoliu, firma trebuie sa porneasca de la faptul ca structura si caracteristicile intregului sau portofoliu sunt mai importante si necesita o mai mare atentie decat fiecare activ din portofoliu in parte, un activ extrem de riscant putand fi pastrat intr-un portofoliu impreuna cu alte active mai putin riscante.
Atunci cand ia decizia de a adauga un activ la portofoliul sau curent, decidentul trebuie sa tina seama de efectul acestei decizii atat asupra valorii firmei, cat si asupra structurii portofoliului sau.
Pentru a analiza aceasta din urma influenta, acesta ia in considerare rentabilitatea asteptata a venitului portofoliuluisi riscul(reprezentat de abaterea standard a portofoliului).
Rentabilitatea unui portofoliu = media ponderata a rentabilitatilor estimate ale activelor din portofoliu.
Riscul unui activ se masoara prin abaterea medie patratica si/sau abaterea standard.
Abaterea medie patratica a portofoliului (riscul) NU este pur si simplu media ponderata a abaterilor medii patratice ale activelor incluse deoarece intervine CORELATIA dintre activele din portofoliu.
Coeficientul de corelatie a doua active (notate a si b):
R = cov(a,b)/σa x σb
unde: cov(a,b) = Σ (Kai -Kma) x (Kbi-Kmb) x pi
Kai, Kbi–rentabilitatea activelor a si b inregistrata pentru fiecare scenariu i;
Kma, Kmb–rentabilitatea medie a activelor a, respectiv b
pi-probabilitatea de manifestare a fiecarui scenariu de evolutie a fluxului de numerar
Cele mai multe actiuni sunt corelate pozitiv, dar nu perfect,in general coeficientul de corelatie R apartine intervalului (0,5;0,7).
Ca regula generala, riscul de portofoliu scade pe masura ce numarul de titluri din care acesta este format creste.
Riscul nu poate fi complet eliminat prin adaugarea unui numar foarte mare de titluri. Intotdeauna ramane un anumit risc deoarece efectele unor caderi ale bursei care afecteaza aproape toate actiunile sunt imposibil de anticipat si de diversificat.