- » Info Financiar
- » Analiza Financiara
- » Costul Capitalului
- » Factorii care influenteaza costul capitalului
Factorii care influenteaza costul capitalului
Data: 16 decembrie 2010 Ora: 13:49Costul capitalului este influentat de o varietate de factori, o parte din acestia neputand fi controlati de catre firma. Restul depind de politica de finantare si de investitii a companiei.
Factorii pe care firma nu ii poate controla
Cei mai importanti factori pe care firma nu ii poate controla in mod direct sunt nivelul ratelor dobanzii si impozitele.
Nivelul ratelor dobanzii
Daca in cadrul unei economii, nivelul ratelor dobanzii creste, costul capitalului imprumutat creste deoarece firma va trebui sa plateasca dobanzi mai mari la sumele imprumutate. De asemenea, cresterea ratelor dobanzii determina o marire a costurilor capitalului propriu comun si preferential.
Ratele de impozitare
Impozitele sunt in afara posibilitatii de control al unei firme, desi sindicatele fac lobby in favoarea instituirii unui tratament fiscal mai favorabil.
Impozitele intra in calculul costului mediu ponderat al capitalului.
Factori pe care firma ii poate controla
O firma poate sa influenteze costul capitalului in functie de politicile adoptate referitoare la structura capitalului, dividende si investitii.
Politica de structura a capitalului (“Capital structure policy”)
O firma isi poate modifica structura capitalului, iar acest lucru va afecta costul capitalului. Costul capitalului imprumutat in urma deducerii taxelor este mai scazut decat costul capitalului propriu. Daca firma decide sa se indatoreze mai mult si sa utilizeze mai putin capitalul propriu, costul mediu ponderat al capitalului va scadea.
Politica de dividende (“Dividend policy”)
Una dintre deciziile dificile pe care managementul unei companii trebuie sa o ia se refera la procentul de castig care urmeaza sa fie distribuit sub forma de dividende si procentul care va ramane la dispozitia firmei pentru a fi reinvestit.
In general firmele repartizeaza dividendele intr-un procent care sa urmeze o evolutie crescatoare constanta cunoscandu-se faptul ca fluctuatiile mari de la o perioada la alta sunt de natura sa afecteze negativ increderea investitorilor.
Desi managementul unei firme ar prefera pastrarea dividendului pentru a fi reinvestit, acesta fiind o sursa foarte convenabila de finantare, totusi, pentru a pastra o buna relatie cu investitorii compania trebuie sa le acorde acestora un dividend rezonabil.
Politica de investitii (“Investment policy”)
Atunci cand estimam costul capitalului, utilizam ca punct de plecare ratele de rentabilitate ale stocurilor si obligatiunilor. Aceste rate reflecta gradul de risc al activelor existente ale firmei. De obicei, firma investeste noul flux de capital in active de acelasi tip ca si cele existente si cu acelasi grad de risc. Ar fi gresit ca firma sa isi schimbe total politica de investitii si sa investeasca de exemplu intr-o linie de afaceri complet noua. Costul marginal al capitalului ar trebui sa reflecte gradul de risc al noii afaceri.