- » Info Financiar
- » Analiza Financiara
- » Costul banilor
- » Costul banilor: Determinantii ratelor de dobanda pe piata
Costul banilor: Determinantii ratelor de dobanda pe piata
Data: 13 decembrie 2010 Ora: 16:06In general, rata nominala de dobanda pentru instrumentele cu venit fix (ex: obligatiuni), k, este compusa dintr-o rata reala de dobanda fara risc, k*, plus diverse prime care reflecta inflatia, gradul de risc al titlului de valoare, si lichiditatea titlului.
Relatia este urmatoarea:
Rata nominala a dobanzii (k) = k* + prima de inflatie + prima de risc pentru riscul de neplata + prima de lichiditate + prima de risc asociata scadentei
(*)Quoted Interest Rate = k = k* + IP + DRP + LP + MRP = kRF + DRP + LP + MRP
k* - rata de dobanda fara risc a pietei, o dobanda perceputa in conditiile in care se presupune ca nu exista inflatie, asociata in analiza financiara cu randamentul titlurilor de stat (o dobanda pe termen scurt care depinde strict de preferinta de timp pentru consumul viitor si de rata de castig asteptata din plasamentele in active productive)
IP – prima de inflatie (valoarea in timp a unor castiguri viitoare se modifica pentru ca se modifica puterea de cumparare a monedei in care sunt exprimate aceste castiguri)
k* + IP = kRF – dobanda nominala (sau dobanda cotata pe pietele monetare). Rata fara risc ar trebui sa insemne rata dobanzii pentru un titlu de valoare fara risc – care nu are risc de neplata, risc asociat scadentei, risc de pierdere daca inflatia creste. Nu exista un astfel de titlu de valoare, deci nu exista nici rata fara risc. Cu toate acestea, exista un anumit titlu de valoare care este liber de majoritatea riscurilor – bonul de tezaur (SUA).
DRP – prima de risc pentru riscul de neplata. Este o prima perceputa pentru a remunera riscul ca cel imprumutat sa nu isi plateasca dobanda datorata si/sau sa nu ramburseze imprumutul la scadenta.
LP – prima de lichiditate este perceputa ca o remuneratie pentru gradul de lichiditate. Prima de lichiditate este greu de calculat, insa de regula este intre 2-5% in functie de lichiditatea instrumentului financiar.
MRP – prima de risc asociata scadentei perceputa pentru alte riscuri decat cel de neplata (default) cum ar fi riscul de dobanda (care afecteaza mai ales instrumentele financiare cu scadenta mai indepartata) sau riscul de reinvestire a banilor (pentru instrumente cu scadenta mai scurta).