Corporatia (“corporation”)

Data: 9 decembrie 2010   Ora: 11:46

Corporatia este o persoana juridica, ce poate incheia contracte si poate avea bunuri in proprietate, este separata si distincta fata de proprietarii sau managerii sai.

Aceasta separatie confera corporatiei trei avantaje majore:


-are o viata nelimitata - poate continua sa existe dupa ce primii proprietari sau manageri nu mai sunt in viata;

-proprietatea poate fi divizata in parti de capital social, care poarta numele de actiuni si care au posibilitatea de transfer mult mai mare decat partile sociale intr-un parteneriat;

-este prevazuta cu raspundere limitata.


O afacere proprietate personala sau un parteneriat pot incepe operatiile fara sa intocmeasca multe acte juridice, dar infiintarea unei corporatii necesita mai mult. Cei care doresc sa formeze o corporatie (,,incorporators") trebuie sa pregateasca documentele de infiintare, precum si un set de regulamente. Documentele de infiintare - denumite ,,articles of incorporation" sau ,,letters patent" - trebuie sa includa urmatoarele informatii:

-numele propus pentru corporatie;

-tipul (obiectul) de activitate;

-numarul de actiuni;

-numarul de directori;

-numele si adresele acestor directori.

Documentele de infiintare se depun la Ministerul Consumatorilor si Afacerilor Corporationale (,,Ministry of Consumer and Corporate Affairs"), daca se doreste o incorporare la nivel federal, sau la departamentele similare din diversele provincii canadiene, daca se doreste o incorporare locala; dupa aprobarea documentelor, corporatia isi incepe existenta oficiala.

Regulamentele (,,bylaws") sunt concepute de catre fondatorii corporatiei pentru a ajuta in conducerea interna a companiei. Aceste regulamente includ, printre altele:
- in ce mod sunt alesi directorii;
- daca actionarii existenti in momentul incorporarii au dreptul sa cumpere alte actiuni din viitoarele emisiuni ale firmei;
- orice prevederi referitoare la comitetele de management (ca de exemplu un comitet executiv sau financiar si sarcinile acestora).

De asemenea, trebuie sa se includa conditiile in care aceste regulamente pot fi schimbate. Juristii poseda in procesoarele lor de texte formulare standard pentru articolele de incorporare si pentru regulamente, astfel ca ei pot sa infiinteze o corporatie cu foarte putin efort si la costuri foarte reduse.

Valoarea oricarei afaceri, care nu este de talie foarte mica, va fi probabil maximizata daca este organizata sub forma unei corporatii.

Motivele sunt urmatoarele:


a.  Raspunderea limitata reduce riscul actionarilor, si cu cat riscul este mai mic, celelalte conditii fiind pastrate constante, cu atat este mai mare valoarea unui activ.
b.  Valoarea unei firme depinde de posibilitatile ei de crestere, care, la randul lor, sunt dependente de capacitatea firmei de a atrage capital. De vreme ce corporatiile pot atrage capital mult mai usor decat afacerile care nu sunt incorporate, primele au posibilitati mai mari de crestere.
c.  Valoarea unui activ depinde, de asemenea, de lichiditatea sa, ceea ce inseamna usurinta cu care se poate vinde si usurinta cu care poate fi transformat in bani lichizi. De vreme ce o investitie in capitalul social al unei corporatii este mult mai lichida decat o investitie, de aceeasi amploare, intr-o afacere proprietate personala sau intr-un parteneriat, aceasta inseamna, de asemenea, ca forma de organizare corporationala poate imbunatati valoarea unei intreprinderi.
d.  Corporatiile sunt supuse unui sistem de impozitare diferit fata de cel al afacerilor proprietate personala sau parteneriatelor si, in unele cazuri, reglementarile de impozitare favorizeaza forma corporationala.

Deoarece majoritatea firmelor sunt intr-adevar conduse dupa principiul maximizarii valorii acestora, este simplu de remarcat ca ele adopta, de cele mai multe ori, forma de corporatie.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora