- » Info Financiar
- » Acte necesare
- » Acte necesare pentru vanzarea-cumpararea unei locuinte
Acte necesare pentru vanzarea-cumpararea unei locuinte
Data: 25 ianuarie 2011 Ora: 12:46Vanzator
Dosarul cu actele necesare pentru vanzarea locuintei dumneavoastra incepe prin obtinerea schitei cadastrale, pentru aceasta trebuie sa apelati la un cadastrist, persoana pe care o cautati in listele de la OCPI(Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara).
Pentru obtinerea schitei, cadastristul are nevoie de:
- copie legalizata a actului de proprietate
- copie dupa cartea de identitate a proprietarului
- certificat de atestare fiscala (eliberat de Administratia Financiara, act care certifica plata impozitelor si valoarea acestora).
Schita se inregistreaza de catre inginerul de cadastru la OCPI, de unde primeste si numarul cadastral, apoi acelasi cadastrist va va obtine dovada intabularii, care reprezinta incheierea de intabulare si extrasul de carte funciara de informare.
Pentru obtinerea acestora este nevoie de:
-actul de dobandire a imobilului in original si in copie (Dupa caz: contract de vanzare-cumparare; contract de donatie; contract de schimb imobiliar; certificat de mostenitor; titlu de proprietate; hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila intabulata)
- schita cadastrala
- cerere de intabulare adresata Biroului de Carte Funciara din cadrul Judecatoriei
- copie dupa cartea de identitate a proprietarului Daca ati devenit proprietar al imobilului dupa 1 iulie 1999
- cand a intrat in vigoare Legea Cadastrului si Cartii funciare
- si exista plan cadastral, nu mai trebuie solicitat inca unul.
Urmatorul act pe care trebuie sa il obtineti, este extrasul de carte funciara de autentificare, din care reiese daca asupra imobilului exista sau nu interdictii de instrainare, ipoteci, litigii, etc. Acesta se elibereaza de catre Biroul de Carte Funciara din cadrul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, numai delegatilor notariali, la cererea clientilor, numai la biroul notarial unde urmeaza sa incheiati contractul de vanzare-cumparare.
Pentru obtinerea acestora este nevoie de:
-dovada intabularii imobilului
-copie dupa actul de proprietate
-copie dupa buletinul/cartea de identitate a proprietarului
-cerere tip (pusa la dispozitie de notariat).
Actele solicitate de Biroul de Carte Funciara pentru eliberarea extrasului de carte funciara de autentificare sunt:
-cerere tip intocmita de notarul public, semnata si de proprietarul imobilului
-dovada achitarii integrale a tarifului.
Urmeaza eliberarea certificatului fiscal de la Directia Taxe si Impozite din Primaria Bucuresti, numai ca urmare a platilor facute la zi a impozitului si amenzilor neplatite(daca exista).
Pentru obtinerea acestora este nevoie de:
- extras de carte funciara de autentificare
- copie dupa cartea de identitate a proprietarului, precum si originalul - cerere tip (persoane fizice, persoane juridice) - timbru fiscal.
Ultimul act de care aveti nevoie este adeverinta de plata la zi a datoriilor fata de Asociatia de Proprietari, de care apartine imobilul pe care urmeaza sa-l vindeti.
Acesta trebuie completat in 3 exemplare, semnat, stampilat de Administratorul blocului si de Presedintele Asociatiei de Proprietari
Pe langa aceasta mai aveti nevoie de :
- copie dupa ultima lista a cotelor de intretinere, avand stampila Asociatiei;
- copia ultimei chitante a platii cotelor de intretinere.
Cumparator
- buletin, carte de identitate, pasaport pt. persoane fizice
- certificat inmatriculare societate, act constitutiv, certificat constatator, CUI, stampila pt. persoane juridice.
Actele de identitate trebuie sa se afle in interiorul termenului de valabilitate, pentru a putea fi folosite la semnarea actului de instrainare a imobilului.In cazul in care buletinul/cartea de identitate au expirat in cursul anului curent, legitimarea se poate face fie cu pasaportul. Certificatul de casatorie este absolut necesar la incheierea actului autentic, intrucat vanzarea-cumpararea este un act de dispozitie, ceea ce presupune consimtamantul ambilor soti, ori calitatea de soti nu se poate dovedi decat cu ajutorul certificatului de casatorie.