Absorbtia fondurilor europene, imperativa pentru Romania
Data: 5 octombrie 2010 Ora: 16:41Economia Romaniei isi va reveni prin atragerea investitiilor straine si absorbtia fondurilor europene, sustine premierul Emil Boc.
Insa daca e sa judecam dupa nivelul de absorbtie al fondurilor europene, redresarea economiei romanesti mai are inca mult de asteptat. Aproximativ 95% din fondurile comunitare care ar putea fi mobilizate de tara noastra raman neutilizate, ceea ce impune reformarea administratiei publice, inclusiv prin depolitizare, a declarat Joost Kuhlmann, director la Unitatea Comisiei Europene pentru Finlanda, Bulgaria si Romania, potrivit Mediafax.
Administratia publica slaba este rezultatul structurilor ineficiente din sistem si "nu vina functionarilor publici", sustine Kuhlmann.
"Niciunui demnitar nu ii place sa lucreze intr-o administratie birocratica, ineficienta, si de aceea este cruciala depolitizarea ei si crearea unui model bazat pe transparenta si responsabilitate. Aceasta schimbare trebuie monitorizata, iar Comisia Europeana incurajeaza sa fie realizat un sistem impreuna cu Banca Mondiala, pentru reducerea birocratiei si accelerarea absorbtiei fondurilor UE", a afirmat oficialul european.
In prezent, Romania se afla in situatia in care trebuie sa ajusteze cheltuielile si are nevoie de asistenta internationala, dar, paradoxal, aproximativ 95% din fondurile care ar putea fi mobilizate raman neutilizate.
La randul sau, premierul a subliniat importanta absorbtiei fondurilor europene in contextul anului 2011, cand resursele bugetare vor fi orientate cu prioritate spre investitii si crearea de locuri de munca.
"Guvernul Romaniei nu va merge pe mana populismului, ci banii vor fi orientati spre investitii, locuri de munca, pentru crearea unui stat suplu si functional si cu servicii bune pentru cetatean", a precizat Boc.
In ceea ce priveste investitiile directe ale nerezidentilor in Romania, acestea au scazut cu 29% in primul semestru al acestui an, la 1,838 miliarde euro.
Ca stat membru al Uniunii Europene, Romania beneficiaza in perioada 2007-2013 de asistenta
financiara de aproximativ 20 miliarde de euro. Finantarea din Fondurile Europene acopera o
multitudine de domenii, sprijinind atat investitorii privati, cat si sectorul public si constituie un
real avantaj in contextul extinderii si dezvoltarii spatiului European.
Situatia proiectelor depuse, aprobate, contractate si a platilor efectuate in perioada 2007- 30 septembrie 2010
Proiecte depuse |
Proiecte aprobate |
Proiecte semnate |
Plati beneficiari |
21.902 |
5.523 |
3.915 |
5,12 miliarde lei (aprox 1,25 miliarde Euro) |
Citeste si: Guvernul ia masuri pentru stimularea absorbtiei fondurilor europene